Київ. 14 березня. УНІАН. Галузеві бізнес-асоціації закликають новий уряд України не відкладати економічні реформи й проводити їх лише спільно з підприємцями і представниками громадських організацій. Про це на прес-конференції в УНІАН заявив координатор регіональних експертних груп громадської ради при Державній службі України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Валерій Вєтров.

“Чого чекає бізнес? Безумовно, чекає радикальних реформ. ... Ми говоримо про те, що має бути вироблений механізм, який забезпечить участь підприємців і громадськості при ухваленні рішень із регулювання кожної галузі”, - сказав Вєтров.

За його словами, новий уряд повинен детально пропрацювати механізми, які забезпечать виконання реформ і роботу підприємців під час проведення цих реформ. Вєтров вважає, що допомогти в цьому можуть громадські інститути, які допомагатимуть контролювати процес проходження реформ у галузях і регіонах.

Відео дня

Разом із тим представник асоціації підкреслив, що не лише уряд повинен йти назустріч бізнесу, але й підприємці повинні робити все, щоб контроль із їхнього боку був законний і толерантний.

“Має бути прийнятий пакет законів ... який надасть реальні права громадським об'єднанням, бізнесу. Але лише ухвалення недостатньо. Потрібно забезпечити роботу так, щоб навчити, “озброїти” бізнес і громадськість цими інструментами, для того, щоб це був виважений, толерантний громадський контроль, а не самоуправство, яке іноді ми зараз бачимо”, - сказав Вєтров.

Думку колеги підтримала голова громадської організації “Миколаївська обласна фармацевтична асоціація “Фармрада” Олена Прудникова, яка вважає, що проблеми фармацевтичного ринку можуть вирішити лише негайні реформи в галузі.

Зокрема, фармацевтичні асоціації закликають скоротити кількість перевірок і визначити, які служби мають право їх проводити.

“Разом із реалізацією пілотного проекту (держрегулювання цін на ліки - УНІАН) усі контролюючі органи не перестають ходити з перевірками. Навіть ті органи, які не мають відношення. Приімром, це Міністерство внутрішніх справ, прокуратура, служба безпеки. І починають перевіряти повністю діяльність усього підприємства”, - зазначила Прудникова.

Також вона висловила пропозицію призначати нових керівників ключових відомств, зокрема начальника Державної служби з лікарських засобів, лише після узгодження з бізнесом і громадськістю.

“Ми пропонуємо Міністерству охорони здоров'я лише після узгодження з громадськими організаціями призначати людей на такі пости, як, приміром, голова Держлікслужби. ... Ми повинні запитати в даного чиновника, чи готовий він до дерегуляції бізнесу, що планує робити, чи готовий нас захищати, законослухняних підприємців”, - сказала Прудникова.

У свою чергу голова Всеукраїнської громадської організації “Громадський комітет транспортної безпеки” Юрій Папіровий зазначив, що від нового уряду асоціації чекають публічного представлення своїх програм розвитку, а також організацію регулярних зустрічей із представниками громадськості та бізнесом.

“Хочеться, щоб вони всі могли представити громадськості свої програми розвитку, зокрема в транспортній галузі. А також план щоквартальних зустрічей із громадськістю, на яких вони звітуватимуть про виконання програм”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого Верховна Рада України призначила Арсенія Яценюка прем'єр-міністром України й затвердила склад Кабінету міністрів України.

Новий уряд не раз заявляв, що готовий до проведення непопулярних, але необхідних реформ для стабілізації політичної та економічної ситуації в Україні.