Київ. 14 березня. УНІАН. Дружина обвинуваченого у підготовці в 2012 році замаху на кандидата в Президенти Росії Володимира Путіна Адама Осмаєва Аміна Акуєва просить керівництво України визнати її чоловіка політв’язнем і звільнити з одеського СІЗО, де він зараз перебуває.

Відповідну заяву Акуєва оголосила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Звертаюся до пана Турчинова та пана Наливайченка з тим, щоб мого чоловіка було включено до списку політв’язнів, які мають бути звільнені і реабілітовані", - сказала Акуєва. Вона наголосила, що її чоловік "є жертвою брудних ігор режиму Януковича, коли він вислуговувався перед режимом Путіна".

Відео дня

Також Акуєва повідомила, що ще одне аналогічне звернення до в.о. Президента України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова та голови СБУ Валентина Наливайченка підготовлено та підписано кількома сотнями учасників самооборони Майдану і наступного понеділка буде передано їм.

Дружина Осмаєва розповіла, що майже з перших днів акцій протесту в Україні вона перебувала на мітингах в Одесі, потім - на Майдані, а пізніше, коли почалися активні фази спротиву, добровільно працювала у медслужбі, оскільки є лікарем-хірургом.

Говорячи про перебіг розгляду справи її чоловіка в суді, Акуєва зазначила, що наразі у судових засіданнях оголошено перерву через необхідність начебто отримання результатів додаткових експертиз. Крім того, дружина ув’язненого зауважила, що, не дивлячись на зміну влади в Україні, "середня ланка СБУ, прокурори не змінюють свого ставлення, щоб не потрапити першими під люстрацію і продовжують гнути свою лінію у справі Осмаєва".

Водночас Акуєва зазначила, що її чоловік звернувся до Турчинова з проханням надати йому статус політичного біженця в Україні.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2012 р. спецслужби Росії й України повідомили про затримання в Одесі злочинців, що перебували в міжнародному розшуку, - громадянина Казахстану Іллі П’янзіна і уродженця Грозного Адама Осмаєва. За даними спецслужб, з свідчень затриманих стало відомо, що вони готували замах на Путіна в Москві, який мав відбутися відразу після березневих виборів Президента Росії.

За версією слідства, Пьянзін, перебуваючи у грудні 2011 р. на території України, за пропозицією Осмаєва і Руслана Мадаєва вступив у створену за розпорядженням керівника незаконного озброєного формування «Імарат Кавказ» Доку Умарова сталу озброєну групу (банду).

З метою підготовки до здійснення злочину вказані особи у період грудня 2011 р. незаконно виготовили не менш як два кумулятивні вибухові пристрої, призначені для ураження броньованих автомобілів, і випробували їх силу в передмісті м. Одеси. При виготовленні 4 січня 2012 р. чергового саморобного вибухового пристрою виникла пожежа, в результаті якого Мадаєв загинув, а Пьянзін і Осмаєв були затримані правоохоронними органами України. Згодом Пьянзіна за запитом Генеральної прокуратури Російської Федерації видали російській стороні.

14 серпня 2012 р. Апеляційний суд Одеської області виніс постанову про видачу правоохоронним органам РФ 31-річного Осмаєва. Проте Європейський суд з прав людини рекомендував владі України не видавати затриманого Росії й процес екстрадиції підслідного до РФ було призупинено.

Осмаєв неодноразово заявляв, що зізнався в підготовці замаху під тиском і тортурами.