Київ. 12 березня. УНІАН. Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко прогнозує, що Єврокомісія може ухвалити рекомендації щодо скасування віз для громадян України через 1,5 - 2 роки.

Про це Сушко сказав на прес-конференції в УНІАН.

«1,5 - 2 роки до прийняття Європейською комісією висновку щодо виконання Україною всіх критеріїв і відповідно - рекомендації щодо скасування віз», - сказав він.

Відео дня

Крім того, за словами Сушка, від 6 до 9 місяців триватиме процедура переходу до безвізового режиму. «Навряд чи можна заздалегідь спрогнозувати безпосередньо дату, коли можна їздити без віз. У випадку Балканських країн від рекомендації Єврокомісії до конкретного початку такої подорожі було десь півроку, а у випадку Молдови, я бачу, що це затягується», - додав він.

За словами Сушка, згідно з незалежним дослідженням, Україна вже достатньо просунулася у виконанні критеріїв другої фази Плану дій з візової лібералізації, зокрема в питанні політики кордонів, міграційної політики.

«Загалом ми бачимо, що друга фаза вже виконується, і досвід свідчить, що моніторинг цієї фази не є таким уже суворим, щоб його не можна було пройти за два цикли, а два цикли - це один рік», - сказав експерт.

На думку Сушка, сьогодні для України відкрилося «вікно унікальних можливостей», у рамках якого можна значно швидше вирішити ті завдання, які раніше здавалися недосяжними в короткій перспективі.

Водночас експерт вважає, що не варто формувати очікування у громадськості, що тепер питання скасування віз полягає лише у політичному рішенні з боку Євросоюзу, який має винагородити Україну за звитягу і боротьбу за демократичні цінності.

«ЄС зараз шукає спосіб, як винагородити Україну. Передусім, це стосується суспільства, яке довело свою готовність іти на жертви заради європейського майбутнього, і це створює додаткові можливості. З іншого боку, навряд чи можна розраховувати, що Євросоюз надасть безвізовий режим як подарунок, незважаючи на технічні критерії, які висуваються для будь-якої країни, яка хоче безвізовий режим», - сказав він.

Як вважає Сушко, уряд впродовж місяця має провести консультації з громадськістю і внести до Верховної Ради законопроект щодо подолання дискримінації, ВР має ухвалити його до літніх канікул. «Ми вважаємо, що це цілком реалістично», - додав він.