Київ. 11 березня. УНІАН. Нейрохірург, член-кореспондент НАМН України, професор Микола Поліщук розповів про перші результати лікування лідера партії “Батьківщина”, екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у німецькій клініці “Шаріте”.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, посилаючись на інформацію від своїх колег-медиків із «Шаріте».

За його словами, 9 березня у “Шаріте” Тимошенко було проведено повне медичне обстеження на сучасному обладнанні.

Відео дня

“У той же день німецькими лікарями було проведено й малоінвазивне оперативне втручання, яке було спрямовано на блокування уражених нервових закінчень. Дане втручання розцінюється як хірургічна маніпуляція. Вона повинна проводитися дуже точно, цілеспрямовано - саме на уражені корінці. Щоб зняти больовий синдром, щоб зняти запальний процес (ви знаєте, що там є міжхребцева кила, або грижа). Це хронічний запальний процес, тому очікувати швидкого результату від цього важко”, - сказав професор Поліщук.

Він також уточнив, що дана маніпуляція має лікувальний ефект та проводиться з метою диференціально-діагностичного визначення тактики лікування.

“Кількість таких маніпуляцій залежить від рішення лікарів. Препарати, які вводилися Юлії Володимирівні, мають знеболювальну, протизапальну дію (знімають набряк оточуючих тканин, компресію корінця м’якотканинного елемента)”, - сказав Поліщук.

Лікар зазначив, що як тільки буде позитивний результат, цю маніпуляцію можна провести повторно - 1-2 рази (зазвичай не більше 3-х разів), лише після цього може бути вирішено питання, чи буде потреба у хірургічному втручанні, чи ні.

Професор Поліщук припустив, що у Тимошенко є “дуже великий шанс” уникнути оперативного втручання на хребті.

“Згідно з тими даними, що у мене є, можна сказати, що сьогодні цей процес проведений успішно і час покаже, як проводити подальше лікування. Будуть підключені фахівці з ортопедії, фізікальної медицини, неврологи, нейрохірурги та нейрорадіологи. Після цього буде вирішено у клініці, чи потрібно хірургічне втручання, чи потреби у хірургічному втручанні немає”, - сказав професор Поліщук.