Київ. 5 березня. УНІАН. Представники осередків російської культури наголошують, що ніколи не відчували утисків в Україні і засуджують агресивну політику Кремля.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН. У заході взяли учать гендиректор та художній керівник Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки Михайло Резникович, народна артистка України Лариса Кадочникова, гендиректор Національного музею російського мистецтва Юрій Вакуленко, директор Літературно-меморіального музею Михайла Булгакова Людмила Губіанурі, директор Музею Олександра Пушкіна Наталія Тишаєва та директор Музея Шолом-Алейхема Ірина Клімова.

“Наші організації ніколи не відчували тиску й утиску наших прав в Україні, ми завжди користувалися підтримкою держави. Ми не потребуємо захисту загарбників і не бажаємо бути заручниками агресивної політики Кремля”, - заявили представники російської культури, які довго працюють в Україні.

Відео дня

За словами Вакуленка та Кадочникової, хоча вони народилися в Росії, Україна для них стала другою Батьківщиною.

“Я не пам’ятаю, щоб як російськомовна актриса я десь відчувала якісь утиски щодо мови. Де б я не була в Україні - завжди мене приймали дуже добре. І взагалі стала обличчям поетичного кіно України. Я дуже люблю Росію, бо там живуть мати, брати, там живуть мої товариші. Росію, яка розмовляє мовою Пушкіна, бунінську. Але я також люблю і Україну. І для мене дуже боляче, коли виникають такі божевільні конфлікти. Це настільки не зрозуміло, страшно, що хочеться сказати єдине: зупиніться і любіть один одного”, - сказала Кадочникова.

Гендиректор Національного музею російського мистецтва зазначив, що живе в Україні і розмовляє російською мовою, але відчуває у зв’язку з цим жодних проблем.

“В Україні я знайшов Батьківщину, до якої я, напевно, прагнув все життя. Я думаю і розмовляю російською. Я, напевно, є тим прикладом, коли є російськомовним мешканцем України, але абсолютно не відчуваю ніяких проблем”, - сказав Вакуленко.

Він також наголосив, що Національний музей російського мистецтва є одним з найзатребуваніших в Україні.

“Зовсім незрозуміло, на чому базуються дикі і не зрозумілі твердження про геноцид російської мови”, - резюмував Вакуленко.

Губіанурі наголосила, що учасники прес-конференції зібралися сьогодні з власної волі.

“За нами не стоять ні партії, ні рухи, ми не виконуємо накази нашого керівництва. А зібралися ми тому, що нас не можуть не хвилювати події останніх днів — введення російських військ в Україну. І головна мотивація з російської сторони — це нібито захист російськомовного населення”, - підкреслила вона.

Губіанурі додала, що їхню позицію підтримують співробітники Музею Максиміліана Волошина у Коктебелі та Музею Олександра Гріна у Феодосії.

Як представник Музею Булгакова Губіанурі наголосила, що заклад відкрив свої двері для відвідувачів у перші дні незалежності України і тривалий час залишався єдиним музеєм письменника.

“В Москві Музей Булгакова відкрився тільки через 20 років. Так само в роки незалежності України з’явився тут Музей Шалом-Алейхема і Музей Пушкіна”, - відзначила вона, звернувши увагу, що екскурсії у цих музеях проводяться російською мовою.

“Більш того, зовсім не треба вирішувати питання мовні за допомогою військової інтервенції. І хочу сказати, що я, як російськомовна громадянка, як директор Музею Булгакова, як православна, ніколи ні до кого не зверталася — ні до російської армії, ні до російського уряду по допомогу. Не зверталася і не збираюся звертатися”, - наголосила Губіанурі.

Директор Музею Шолом-Алейхема Ірина Клімова додала, що жодних проявів антисемітизму, про які останнім часом розповсюджують чутки, в Україні немає. За її словами, Музей Шолом-Алейхема розвивається і функціонує, користується популярністю. Також Клімова підкреслила, що ніхто не забороняє розмовляти в Україні як російською, так і мовою ідіш.

Резникович, своєю чергою, запросив всіх бажаючих 9 березня до Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки на прем’єру вистави до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка “Везде один”.

Як підкреслив керівник театру, вистава буде двомовна, тобто одна її частина — російською, інша — українською, відповідно до оригінальної мови щоденників Шевченка, його творів тощо, на основі яких поставили виставу.

“У цей складний час ми — українські музеї, що представляють російську культуру на українській землі — нам зараз не важче, ніж іншим. Ніхто не діє на нас силою. Ми кажемо про те, що в нас одна культура”, - наголосила директор Музею Олександра Пушкіна.

Довідка УНІАН. З 27 лютого озброєні люди без розпізнавальних знаків блокують і захоплюють військові і прикордонні об'єкти в Криму. Українська влада заявила, що ці загарбники – російські військовослужбовці.

1 березня Рада федерації Росії одноголосно прийняла пропозицію Президента Володимира Путіна про введення військ в Україну.

Путін і МЗС Росії неодноразово заявляли, що влада Росії своїми діями захищає інтереси російськомовного населення в Україні.

Разом з тим Президент Росії Путини вчора на прес-конференції не визнав наявності в Криму російських військовослужбовців і сказав, що українські військові частини блокуються місцевими «силами самооборони».