Київ. 26 лютого. УНІАН. Сьогодні у зовнішній політиці України ситуація є майже катастрофічною, бо за часів попереднього уряду наша держава практично втратила свою міжнародну правову суб'єктність.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив екс-міністр закордонних справ України, представник Громадської колегії з питань зовнішньої політики Володимир Огризко.

“У зовнішній політиці ситуація є майже катастрофічною, бо за час керівництва зовнішньою політикою України і державою попереднього уряду Україна практично втратила свою міжнародну правову суб'єктність. Тому сьогодні всім нам - і професійнним дипломатам, і всьому суспільству - потрібно робити максимум зусиль для того, щоб ця правосуб'єктність нарешті повернулась і щоб ми були не об'єктом міжнародних відносин, а суб'єктом – активним гравцем”, - наголосив він.

Відео дня

На думку Огризка, дуже важливо, щоб при кожному міністерстві, при кожному відомстві був створений громадський осередок, який би складався з фахівців, об'єднував небайдужих людей, які знаються у цій сфері і які б мали своїм завданням дві речі – допомогти новій владі у реалізації тих завдань, які перед нею стоять, а з іншого боку - бути громадським наглядачем за тим, що відбувається в тому чи іншому відомстві.

Він також озвучив ключові теми, якими буде опікуватись Громадська колегія з питань зовнішньої політики.

“Перша – повернення зовнішньої політики України до адекватного сприйняття світових подій, прозорості і передбачуваності. На превеликий жаль, за останні роки зовнішня політика перестала бути прозорою. Нам потрібно зробити новий старт у відносинах з ЄС і США, бо після того, що відбулось, довіра до України серйозно підірвана. Потрібно якнайшвидше підписати Угоду про асоціацію, вийти на безвізовий режим з ЄС. Окремий пункт – відносини з РФ, які нам потрібно перевести нарешті на рейки чіткого міжнарордного права. Ніяких братерств, партнерств, а нормальні міжнародно-правові засади: взаємовигідність, взаємоповага і відсутність патерналізму, який до останнього часу був присутній в цих відносинах”,- сказав Огризко.

За словами Огризка, потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб у світі побачили об'єктивну картину того, що відбувалось в Україні в останні три місяці.

Також, на його думку, потрібно думати і про внутрішню реформу МЗС, і про повернення до прозорості в кадровій політиці відомства.