Київ. 26 лютого. УНІАН. Угоду про асоціацію з Європейським Союзом Україна може підписати вже в березні, оскільки для цього є всі юридичні та політичні підстави.

Таку думку під час прес-конференції в УНІАН висловив член громадської колегії з питань зовнішньої політики Василь Філіпчук.

“Фактично, підписання Угоди про асоціацію можливе в березні. В середині березня буде засідання Європейської ради, де будуть присутні всі глави держав і урядів, керівництво європейських інституцій, і ми спокійно можемо цю угоду підписати прямо в березні. Якщо ми її не підпишемо і дозволимо перенести підписання угоди на період – після президентських виборів, то ми увійдемо в період, коли європейські інституції перестануть працювати, оскільки у них також вибори до Європарламенту. Після того, як відбудуться вибори до Європейського парламенту, відбудуться вибори керівництва Європарламенту і, відповідно, керівництва Європейської комісії. Тобто ми щонайменше переходимо у жовтень. Якщо врахувати, що зараз активно ведуться бесіди, що потрібні і парламентські вибори в нашій державі, то ми фактично можемо бути в ситуації, коли підписання буде перенесено до кінця року, а може, і на наступний рік. Немає жодних причин, чому угоду не можна підписати у березні 2014 – ні політичних, ні юридичних. Позиції сторін чітко зафіксовані. Всі визнають, що ми виконали всі умови для підписання угоди”, - наголосив Філіпчук.

Відео дня

Він також висловив думку, що разом з підписанням потрібно подати заявку на вступ України до Європейського Союзу.

“Це може бути непопулярний крок і не слід очікувати, що нам будуть аплодувати... Але сьогодні немає ні політичних, ні моральних, ні правових підстав відмовити Україні у її заявці на вступ до ЄС... Подача заявки принципово змінює всю систему відносин: від того, як буде надаватись допомога по впровадженню Угоди про асоціацію, до того, які обсяги коштів будуть надаватись нашій державі”, - сказав експерт.

Він також висловив переконання, що три закони, необхідні для завершення першої фази Плану дій з безвізового режиму і які є у Верховній Раді, повинні бути ухвалені якнайшвидше.

“Якщо новий уряд буде ефективним та дієвим, ми цілком можемо протягом року-півтора досягти відповідності вимогам плану дій і запровадити безвізовий режим”, - додав експерт.

Як повідомляв УНІАН, Голова Комітету Європейського парламенту у закордонних справах Елмар Брок заявив, що Європейський Союз та Україна можуть підписати Угоду про асоціацію влітку цього року, а парламенти 28-ми країн-членів ЄС ратифікують документ протягом 2015 року.

На його думку, якщо буде затримка з підписанням Угоди про асоціацію, то не з боку ЄС.

Довідка УНІАН. 21 листопада 2013 р. Кабінет міністрів України ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося підписати 29 листопада на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

29 листопада Президент України Янукович у Вільнюсі не підписав Угоду про асоціацію, що викликало акції громадянського протесту по всій країні.

Верховна Рада України 22 лютого 2014 р. усунула Януковича з поста Президента України і призначила позачергові вибори глави держави на 25 травня 2014 року.

24 лютого речник Єврокомісії заявив, що Європейський Союз буде готовий підписати Угоду про асоціацію з новою українською владою, сформованою після дострокових президентських виборів, призначених на 25 травня цього року.