Київ. 24 лютого. УНІАН. Чинний Закон "Про вибори Президента України" потребує невідкладних технічних удосконалень, метою яких є уникнення зловживань під час виборів, забезпечення прозорості процесу, ефективна робота виборчих комісій, рівність можливостей кандидатів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

На її думку, якщо ці вибори будуть організовані у неналежний спосіб, з порушенням демократичних норм і стандартів, це призведе до поглиблення кризи і нових протистоянь.

Відео дня

“Вибори необхідно провести так, щоб ніхто не мав сумнівів у їхній легітимності та сприйняли нового Президента, яке б прізвище не опинилось у протоколі ЦВК про офіційні результати голосування”, - сказала Айвазовська.

Вона підкреслила, що необхідні зміни Верховна Рада може внести негайно, вже цього тижня.

Як наголосила координатор ОПОРИ, пропонується: встановити максимальний кількісний склад окружних та дільничних виборчих комісій; дозволити українським неурядовим організаціям проводити спостереження в офіційному порядку та з розширеними повноваженнями (передбачити процедуру реєстрації спостерігачів як у ЦВК, так і в ОВК, що спростить логістику документів до столиці, розвантажить ЦВК і водночас, на відміну від парламентських виборів, надасть право представникам громадських організацій працювати в офіційному статусі у Центральній виборчий комісії під час її засідань; передбачити право для громадських спостерігачів підписати та залишити окрему думку як у протоколі підрахунку голосів ДВК і ОВК, так і в протоколі щодо встановлення офіційних результатів виборів ЦВК); з метою підвищення прозорості фінансування виборчих кампаній запровадити проміжне звітування розпорядників виборчих фондів кандидатів у президенти та передбачити публікацію звітів на офіційному сайті ЦВК; з метою уникнення надмірних обмежень пасивного виборчого права громадян знизити розмір грошової застави для кандидатів: з 2 тисяч до 1 тисячі мінімального розміру заробітної плати; включити до переліку підстав для винесення ЦВК попередження кандидату його відмову брати участь у телевізійних дебатах, що перешкоджає реалізації усвідомленого вибору громадян; встановити заборону й передбачити адміністративну відповідальність за проведення передвиборчої агітації, розповсюдження відповідних матеріалів, оголошення закликів голосувати «за» чи «проти» партій чи кандидатів, публічної оцінки діяльності кандидатів чи партій під час заходів, які організовуються органами державної влади і місцевого самоврядування, комунальними підприємствами, закладами, організаціями тощо.

Крім того, як додав директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, закон про вибори Президента потребує суттєвого удосконалення в частині передвиборчої агітації та регулювання діяльності ЗМІ.

Перш за все, на цого думку, зміни мають стосуватися таких питань як роз’єднання в різні розділи правил щодо агітації та правил щодо висвітлення журналістами виборчого процесу, а також необхідно дати визначення передвиборчої агітації та більш чітко сформулювати вимоги щодо проведення телевізійних дебатів.

“Ми закликаємо, з метою зниження витрат на вибори та ефективного витрачання коштів державного бюджету у скрутний для держави час, встановити, що державні ЗМІ надають ефірний час безкоштовно, оскільки вони й так утримуються за кошти платників податків”, - підкреслив Шевченко.

Паралельно з виборами, як додала Айвазовська, необхідно скласти план і розпочати повноцінну реформу виборчого законодавства, напрацювати кодекс.

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого Верховна Рада прийняла постанову "Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень".

Даною постановою призначаються позачергові вибори Президента на 25 травня 2014 року.

Віктор Янукович заявив, що не визнає рішення Верховної Ради про його усунення з поста Президента.