Київ. 24 лютого. УНІАН. Верховна Рада України повинна невідкладно розглянути питання формування Центарльної виборчої комісії у новому складі або ж продовжити термін повноважень діючої комісії до закінчення виборчого процесу.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

Він пояснив, що у розпал виборів ЦВК, 13 членів якої втрачають повноваження та право на участь у засіданнях комісії 1 червня 2014 року, не зможе встановити результати голосування в першому і потенційно повторному турі виборів та легітимно оголосити переможців.

Відео дня

“1 червня вони (члени ЦВК - УНІАН) не можуть збиратися на засідання, 7-річний термін закінчується. Вибори (Президента - УНІАН), як відомо, призначені на 25 травня. І відповідно, відразу після виборів - через 5 днів - комісія недієздатна. А на встановлення підсумків виборів відводиться 10 днів, не кажучи про другий тур, якщо такий буде”, - пояснив він.

Тому, за словами Черненка, питання формування ЦВК у новому складі або продовження терміну повноважень діючої комісії до закінчення виборчого процесу парламент повинен розглянути невідкладно.

“Зважаючи на досвід попередніх виборчих кампаній, сьогодні в суспільстві немає особливої довіри як до окремих діючих членів ЦВК, так і до комісії в цілому. Але переформатування комісії тоді, коли необхідно безпосередньо займатися організацією виборів, може серйозно позначитися на якості виборчого процесу. Тому, як компромісний варіант, ми виступаємо за продовження повноважень членів ЦВК до повного закінчення виборчого процесу, забезпечивши при цьому максимальний громадський контроль за діяльністю ЦВК. А вже після виборів повернутися до формування професійного і політично незалежного складу комісії”, - зазначив Черненко.

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого Верховна Рада прийняла постанову "Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень".

Даною постановою призначаються позачергові вибори Президента на 25 травня 2014 року.

Віктор Янукович заявив, що не визнає рішення Верховної Ради про його усунення з поста Президента.