Київ. 14 лютого, УНІАН. Депутат Уманської міської ради, член політради ВО "Батьківщина" Максим Поляков вважає, що ініціатива створення у парламенті Тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин доведення ним до банкрутства підприємства "Уманьхліб" є «особистою помстою» народного депутата від Партії регіонів Антона Яценка.

Про це Поляков сказав на прес-конференції в УНІАН, коментуючи зареєстрований народним депутатом від Партії регіонів Володимиром Олійником проект постанови щодо створення такої ТСК.

Поляков зазначив, що Яценко обирався до Верховної Ради в окрузі №200 Черкаської області, а коли розпочався Майдан, то, всупереч переконанням виборців, “закликав Президента України Віктора Януковича під час засідання фракції Партії регіонів ввести в Україні надзвичайний стан”.

Відео дня

Депутат Уманської міськради додав, що написав про це у соціальних мережах, а через 15-20 хвилин йому зателефонував Яценко і переконував, що не закликав Президента вводити в Україні надзвичайний стан. Разом з тим, за словами Полякова, народні депутати, а також журналісти, можуть підтвердити зворотне.

Поляков зазначив, що коли почав збирати підписи за відкликання Яценка, то почав отримувати повідомлення на телефон з погрозами, а також народні депутати від ПР ініціювали створення ТСК з розслідування обставин доведення до банкрутства підприємства "Уманьхліб".

За словами Полякова, “Яценко перевів цей особистий конфлікт на рівень Верховної Ради”.

При цьому депутат міськради переконував присутніх на прес-конференції, що "Уманьхліб" працює, “а протягом останніх 5 років є одна і та ж особа, а керівництво доводить підприємство до банкротства”.

“Тут була дуже цікава заява Антона Яценка вчора про те, що він складе свій мандат, якщо в мене не буде акцій "Уманьхліб", а вони повернуться до підприємства. Тому я зараз хочу звернутися до Антона Яценка з тим, що він в понеділок зобов’язаний скласти свій депутатський мандат, тому що акції, які в мене були передаровані з червня 2013 року і знаходяться у звичайних трударів, в тому числі у працівників "Уманьхліба", про що є всі підтвердження”, - наголосив Поляков.

Присутній на прес-конференції керівник інформаційного агентства ОБХ-ТВ Дмитро Комаров зазначив, що зараз займається цим конфліктом і вислуховує різні сторони. За його словами, “досить серйозне здивування” викликало те, що в лютому побачив серед серйозних “глобальних” законопроектів на сайті Верховної Ради проект постанови про створення ТСК, яка б мала “займатися міським депутатом”.

“Факт сам по собі дивний. ТСК Верховної Ради - це високий рівень”, - додав журналіст.

За словами Комарова, вони планують вислухати з цього приводу думку автора проекту постанови Олійника.

Своєю чергою експерт Гельсінської спілки з прав людини, член Харківської правозахисної групи Андрій Діденко зауважив, що в Україні немає жодних підстав для введення надзвичайного стану. За його словами, на сьогодні і без введення надзвичайного стану порушуються права і свободи людей. Зокрема, експерт навів приклад відео, на якому видно, як правоохоронці знущаються з роздягнутого на морозі активіста Євромайдану. Діденко додав, що в Україні “відбувається полювання за активістами, журналістами”, яких б'ють, катують.

“Введення надзвичайного стану було б вкрай шкідливим. Воно вкрай небезпечно і веде до громадянської війни”, - додав він.

Довідка УНІАН. 10 лютого 2014 року народний депутат Володимир Олійник (фракція Партії регіонів) зареєстрував у парламенті проект постанови “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин шахрайського заволодіння акціями та доведення до банкрутства ЗАТ "Трудовий колектив "Уманьхліб" депутатом Уманської міської ради, членом політради Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Максимом Анатолійовичем Поляковим та про можливість причетності до цього народних депутатів України”.

Головою ТСК Олійник пропонує обрати його самого.