Київ. 12 лютого. УНІАН. Завтра, 13 лютого, орієнтовно о 12.00 всіх українців закликають залишити свої робочі місця і вийти на Всеукраїнський попереджувальний страйк проти дій нинішньої влади.

Про це голова страйкового комітету у Києві Юрій Крикунов повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що ініціатором проведення страйку виступила партія “УДАР”.

Відео дня

“Ми закликаємо кожного свідомого українця, кожного свідомого киянина проявити, навіть не героїзм і, боронь Боже, не екстремізм, а громадянську позицію і 13 лютого орієнтовно о 12 годині провести попереджувальний страйк впродовж однієї години. Це абсолютно не порушує будь-якого закону. Той, хто приєднається до цього страйку, не підпадає навіть під прогул. Прогулом вважається відсутність на робочому місці впродовж трьох годин”, - сказав Крикунов.

Він також висловив сподівання, що у попереджувальному страйку візьмуть участь близько 50 тисяч киян.

За словами голови страйкового комітету, керівники близько 100 малих та середніх підприємств столиці знають про проведення попереджувального страйку. Їм уже надали всі витяги із законів щодо правомірності такого заходу. Водночас, за словами Крикунова, якщо після або під час проведення страйку на працівників чинитимуть тиск, то їм буде надана юридична допомога.

За словами Крикунова, страйк проводиться з вимогами до влади: вивести спецпідрозділи міліції з центру міста та провести люстрацію в лавах спецпідрозділів МВС, повернутися до Конституції 2004 року, сформувати уряд народної довіри, покарати винних у катуваннях людей.

“Якщо наші вимоги, вимоги нашого попереджувального страйку не будуть почуті, то мережа страйкових комітетів буде розгалужена, й Україна вступить в період безстрокового страйку”, - наголосив він.

Своєю чергою голова правління Інституту розвитку громадянського суспільства і демократії Андрій Фіщук зазначив, що на проведення таких страйків існує запит у суспільстві.

“Більша частина наших громадян незадоволена ситуацією, яка зараз є в країні. Багато активних громадян приєднались до акцій протесту на Майдані у Києві, на Євромайданах в областях і районах країни. Є дуже багато тих людей, які хочуть також висловити свій протест, але в силу різних обставин не можуть приєднатись до акцій протесту. Тому форма страйку – це протест на робочому місці шляхом припинення роботи... Тобто, кожна людина, кожен громадянин, який незадоволений діями влади, соціально-економічною ситуацією в державі, порушенням своїх громадянських прав і свобод, може виявити свою позицію, приєднавшись до цього страйку. Це нормальна європейська практика”, - сказав він.

Фіщук висловив переконання, що всеукраїнський попереджувальний страйк стане початком нової хвилі консолідації суспільства.