Київ. 6 лютого. УНІАН. Один з найбільших корупційних ризиків у державному бюджеті на 2014 рік закладено у порядку залучення кредитів під державні гарантії. Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

«Кабінет міністрів України одержав дуже широкі повноваження щодо встановленню умов і порядку залучення кредитів під державні гарантії. Це відкриває перспективи для проштовхування проектів, вигідних для вузького кола чиновників і депутатів, і перекладання відповідальності на державний бюджет», - сказав Таран.

На думку експерта, також дуже широкі і нечіткі повноваження дістає Міністерство фінансів.

Відео дня

«Мінфін одержує нечіткі і дуже широкі повноваження щодо внесення змін до переліку кредитів, які залучатимуться державою до спеціального фонду держбюджету. Це плюс для наближених до влади бізнесменів», - сказав Таран.

Крім того, за його словами, корупційний ризик присутній і у фінансуванні вугільної промисловості. Зокрема, в бюджеті 2014 року закладено збільшення витрат на підтримку вугільної промисловості майже на 2 млрд грн.

Таран також повідомив, що більш як 1 млрд грн з бюджету України на 2014 рік можуть бути виділені округам народних депутатів від Партії регіонів і наближеним до влади позафракційним депутатам.

"Відбулася так звана політична корупція, коли близько 1 млрд грн було роздано мажоритарним депутатам або депутатам від Партії регіонів на потреби їх округів", - заявив Таран.

Ще одним корупційним ризиком у бюджеті, на думку Тарана, є скасування публічних тендерів у Міністерстві оборони.

“Допомогли трохи нашим силовикам. У законі про держбюджет дозволили не проводити тендери на харчування, обслуговування цього року. І всі ті постачальники, які були минулого року, перейшли в цей рік. Це кілька десятків мільйонів, які будуть у ручному режимі поділені між своїми контрактниками”, - зазначив експерт.

За словами Тарана, в 2013 році також було виявлено інші законодавчі ініціативи, зареєстровані в парламенті, які містять корупційні ризики. Зокрема, експерти виявили колізії в законодавстві, правові прогалини або надання дуже широких повноважень органам влади, порушення балансу інтересів, надмірна кількість контактів бізнесу з органами влади, а також поєднання нормативних і контролюючих функції в одному органі влади.

Як повідомляв УНІАН, раніше ряд експертів заявляли, що наближені до уряду бізнес-групи можуть одержати з держбюджету на 2014 рік до 188 млрд грн, які можуть направити на власні цілі. Зокрема, непрозора і неконкурентна система державних закупівель з використанням як “прокладки” комунальних і держустанов, може призвести до втрат з бюджету при здійсненні закупівель за бюджетні кошти більш як 100 млрд грн. Також близько 5-7 млрд грн не потрапляють до бюджету через контрабанду нафтопродуктів, близько 25 млрд грн може не потрапити до бюджету через різницю в ціні газу українського видобутку і імпортного, а також в бюджеті на поточний рік передбачено підтримку вугільної галузі в розмірі 13,3 млрд грн.

Закон «Про Державний бюджет на 2014 рік» було прийнято у Верховній Раді 16 грудня без обговорення пропрезидентською більшістю.

Довідка УНІАН. Центр політичних досліджень та аналітики (ЦПДА) - це аналітична тренінгова громадська організація, заснована в 2005 році з метою об'єднання зусиль громадськості для розвитку в Україні громадянського суспільства, демократичних інституцій і ефективного місцевого самоврядування.