Київ. 6 лютого. УНІАН. Доктор політичних наук, професор, аналітик експертної групи «Політична лабораторія» Сергій Телешун вважає, що повернення до редакції Конституції 2004 року не виключає політичних протиріч не тільки між владою і опозицією, а і в самій опозиції.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН.

«Конституція 2004 року запобігає ефективній системі управління, гальмуючи прийняття рішень у 8 разів. Крім того, ми не виключаємо політичні протиріччя не тільки між владою і опозицією, а насамперед всередині опозиції. Досвід протистояння прем'єра Тимошенко і екс-президента Віктора Ющенка присутній», - сказав Телешун.

Відео дня

Він вважає, що варіантом змін до Конституції може бути створення робочої групи з депутатів-експертів, які запропонують внести зміни до Конституції щодо окремих повноважень президента, і ці зміни «будуть винесені по узгодженню з більшістю у стіни Верховної Ради».

За його словами, другий варіант, який більше хоче опозиція - це повернення до статус-кво. «Але і в опозиції різні оцінки, зокрема частина опозиції виступила проти Конституції 2004 року»,- додав він.

Водночас Сергій Телешун вважає «дещо специфічним» варіант повернення до Конституції 2004 року. Він нагадав, що проект цієї Конституції був запропонований Віктором Медведчуком. «Я був здивований, коли і Віталій Кличко, і Арсеній Яценюк пропонують проект Віктора Медведчука, перед тим з'їздивши до нього на дачу. Тут, як казав Салтиков-Щедрін треба визначитися - чи ти севрюгу з хроном хочеш, чи Конституцію», - додав він.

Доктор політичних наук, професор С. Телешун також не виключає, що в пакеті створення нового уряду і змін до Конституції може виникнути і питання виборів. «Я не виключаю, що десь в березні може бути запропонований як варіант перевибори Верховної Ради, і не виключено, що в пакеті про деякі конституційні зміни можуть бути запропоновані і розмови про вибори президента. Але це буде десь в листопаді-грудні 2014 року»,- сказав експерт.

Він зазначив, що на сьогодні і у влади, і у опозиції є бажання змінити баланс повноважень. «Але єдиний механізм між владою і опозицією не відпрацьований», - додав він.