У сегменті недорогих коньяків є поділ на «звичайний » і «елітний ». Причому це обумовлюється скоріше технологією і традиціями виробництва , але аж ніяк не ціною ». Про це УНІАН повідомили представники Інституту споживчих експертиз за результатами проведеного ними тестування.

У рамках презентації результатів дослідження було відзначено , що покупці вже досить давно звикли до якості міцних алкогольних напоїв , які виробляються в Україні . Але ця теза повністю справедлива лише для горілки , а от про недорогі коньяки , які в середньому всього на третину дорожче горілки , у людей ще присутні стереотипи. « Мовляв , українські коньяки , особливо нижчого цінового сегмента , виробляються зі звичайного спирту , з порушеннями технології . Разом з тим, в Україні темпи виробництва і продажів бурштинового напою постійно ростуть і розливають його підприємства з солідною історією та репутацією. Щоб розібратися в питанні , наші експерти відправили на дослідження шість найпопулярніших марок вітчизняних ординарних коньяків з витримкою не менше трьох років » - акцентували представники Інституту споживчих експертиз .

У презентації результатів тестування зазначається: вибір недорогих коньяків « три зірки» на ринку досить широкий , відповідно, охопити все не представляється можливим. Тому в лабораторія Інституту споживчих експертиз досліджувала найвідоміші марки - « Шустов» , « Шабський » , «Борисфен» , «Ай - Петрі » , « Жан -Жак » і «Грінвіч ». У профільному ДСТУ зазначено, що коньяки не повинні містити барвників і ароматизаторів , але в нього можуть додаватися спеціально пом'якшена вода ( для зниження міцності , адже в бочки заливають 70 градусний спирт ) , цукровий сироп (пом'якшення смаку) і цукровий колер ( для додання благородного бурштинового кольору). На маркуванні всіх зразків чітко були вказані інгредієнти , порушень виявлено не було.

Відео дня

Далі були проведені складні дослідження фізико - хімічних параметрів , для визначення, із якого спирту зроблені піддослідні напої. Справа в тому , що коньяк , на відміну від горілки , повинен проводитися виключно з коньячного спирту , який переганяється з білих сухих виноградних вин , з подальшою витримкою в дубових бочках. До того ж повинна повною мірою дотримуватися класична технологія і відхилення від неї чреваті серйозним погіршенням якості напою. Провівши ряд досліджень на визначення масової концентрації вищих спиртів , ефірів , альдегідів і метилового спирту , фахівці дали однозначний висновок - всі тестовані коньяки дійсно зроблені з «правильного» сировини , або як називають коньячний спирт майстри своєї справи - « води життя».

Ще одним важливим фактором для будь-якого бурштинового напою , зазначають в Інституті споживчих експертиз , є його витримка , тобто кількість часу, який коньяк провів у бочках , набираючи аромат і смак. Щоб визначити , чи дійсно коньяки відповідають своєму віку , проводяться дослідження з летючим компонентам. Аналіз показав - тестовані коньяки дійсно трирічні , перевірку на витримку витримали все.

Представники Інституту споживчих експертиз відзначають , що найцікавішим елементом дослідження спиртних напоїв є дегустація, або, висловлюючись науковою мовою, визначення органолептичних показників ( смак і букет , колір , і прозорість). Коньяки пробували учасники професійної дегустаційної комісії , а також пробанди з числа звичайних споживачів . І тут результати виявилися не такими райдужними . Половина зразків отримала від дегустаторів « червоні картки » - дуже низькі оцінки за смак і букет. Експерти відзначають , що взагалі , коньяк повинен мати м'який гармонійний смак , бути прозорим , янтарно- золотистого кольору , букет може бути з присмаками ванілі , можливо легкими смолистими відтінками або тонами стиглих фруктів. Хороші результати показали « Шабський » і « Шустов» - 7.5 і 7.75 балів відповідно. На жаль , дегустатори знизили оцінки трьом з шести коньяків. Ці три ТМ мали яскраво виражений спиртово- сивушний аромат , різкий і пекучий смак . У результаті - отримані бали виявилися нижче нормативного 7,4. Лідером , за результатами тестування Інституту споживчих експертиз , став коньяк «Борисфен» ( Будинки марочних коньяків « Таврія» ) , який відзначився оцінкою в 8 балів. «Народні » дегустатори оцінили напої вище, при цьому у визначенні лідера думки співпали - вищий бал знову отримав «Борисфен ».

За підсумками дослідження Інституту споживчих експертиз , експерти констатували , що в сегменті недорогих коньяків є своєрідний розподіл на «звичайний » і «елітний». Причому це обумовлюється скоріше технологією і традиціями виробництва , але аж ніяк не ціною . «Переможець тесту коньяк « Борисфен » виявився одним з найбільш недорогих за вартістю. Пляшка , вироблена в Будинку марочних коньяків « Таврія» , коштує в роздробі 38,92 грн. , В той час як її « візаві » , які не отримали високих оцінок , на 10 -15 відсотків дорожче. Але , як би там не було , головний висновок полягає в тому , що доступні коньяки є напоями справжніми і безпечними. Потрібно тільки купувати в нормальних магазинах і вибирати виробників з багаторічною репутацією», - акцентували представники Інституту споживчих експертиз .