Київ. 30 грудня. УНІАН. Галузеві профспілки мають намір наприкінці січня 2014 року провести страйки проти закладеного в державному бюджеті наступного року недостатнього фінансування науки, освіти, медицини та інших сфер, а також на підтримку дій і вимог мітингувальників на Майдані.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Конфедерації незалежних профспілок України і Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

“Найняті робітники, працівники сфери освіти, вчені, інтелігенція — всі вони ще не сказали свого слова... І я хочу повідомити, що ми будемо дуже ретельно готуватися до проведення страйків по всій Україні. Це надзвичайно серйозні речі. Це буде так, як відбувається в Європі, як відбувається в усьому демократичному світі”, - сказав Волинець.

Відео дня

За його словами, представники профспілок почули заклик опозиції, що лунає зі сцени Майдану, про те, що потрібно проводити страйки. При цьому Волинець вважає, що лідери опозиції й мітингувальники не зможуть організувати їх самостійно, цим повинні займатися профспілки.

“Повинні створюватися страйкові комітети. Ми чітко формулюватимемо вимоги, ми називатимемо терміни, коли це повинно відбутися, хто повинен готувати цей страйк, в яких галузях, на яких підприємствах. Все буде організовано”, - сказав голова Конфедерації незалежних профспілок.

Його підтримав голова профспілки працівників Національної академії наук України Анатолій Широков, нагадавши, що недостатнє фінансування академії, закладене в проекті бюджету наступного року, змушує працівників структури найближчим часом зібратися “на свій власний Майдан” під стінами Кабінету міністрів із вимогами переглянути й збільшити суми, необхідні на мінімальні наукові потреби академії.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня зі сцени на Майдані Незалежності в Києві лідер партії «УДАР» Віталій Кличко оголосив про проведення всеукраїнського страйку після новорічних свят. За його словами, українці скажуть, що працювати з нинішнім урядом вони не будуть. Кличко також пообіцяв продовження боротьби й тиск на владу.

21 листопада уряд своїм розпорядженням призупинив роботу над Угодою про асоціацію з ЄС, а 29 листопада у Вільнюсі Україна не підписала угоду, що стало причиною початку масової акції протесту в Україні, яка триває й досі.

Відставка уряду залишається одним із ключових вимог мітингувальників. Водночас опитані УНІАН експерти також упевнені, що влада повинна піти назустріч опозиції й сформувати новий уряд на новій основі й з новими перспективами розвитку, а затягування процесу відставки діючого уряду лише посилить кризову ситуацію в країні.