Київ. 26 грудня. УНІАН. Національна академія наук України ухвалила Концепцію розвитку на 2014-2023 роки.

Про це на прес-конференції УНІАН повідомив віце-президент НАН України Антон Наумовець.

Він зазначив, що Концепцію розвитку Національної академії наук України на 2014-2023 роки підготовлено відповідно до рішення сесії Загальних зборів НАН України від 18 квітня 2013 року. Остаточна редакція Концепції підготовлена з врахуванням громадського обговорення, у якому взяли участь наукові колективи установ НАН України, регіональні наукові центри та наукові ради Академії. За результатами розгляду Президія НАН України одноголосно схвалила Концепцію та прийняла відповідну постанову. Після прийняття концепції буде прийнятий короткостроковий план для її реалізації, там будуть названі відповідальні, строки та необхідні кошти.

Відео дня

Наумовець зауважив, що «серед стратегічних напрямів розвитку НАН України ми будемо збільшувати частку фундаментальних досліджень цілеспрямованих на пріоритетні прикладні завдання – це є великим надбанням нашої академії, розширити практику досліджень, які проводяться за комплексними програмами, експертиза проектів теж дуже важлива і стимулювання публікацій у рейтингових журналах».

Ключовим питанням розвитку НАН України віце-президент визначив інноваційну діяльність: «Я думаю, що багато яких негараздів, які в нашому суспільстві і державі ми зараз спостерігаємо пов’язані не тільки з тим, що все-таки НАН недофінансовувалась належним чином, а і тим, що не було створено в державі сприятливого інноваційного клімату, коли підприємці зацікавлені в тому, щоб дружити з академічними інститутами і отримувати від них нові знання і на цій основі створювати нові технології». При цьому академік продовжив: «Ми будемо спрямувати науково-технічний потенціал академії на забезпечення реальних потреб розвитку України, розвитку інфраструктури, зокрема технопарків, також необхідна тісна взаємодія з міністерствами. Ми плануємо, щоб всі члени президії академії були розподілені по міністерствах і щоб вони регулярно їх інформували про те, що академія робить. Також нам треба удосконалювати законодавство».

Також він зауважив, що «у нас підписані угоди про співробітництво з КБ «Південне» з ДП «Антонов», а також з приватним підприємством «ДТЕК». Результатом впровадження розробки Інституту геотехнічної механіки став новий спосіб кріплення шахтних виробок – нова оригінальна технологія, яка дозволяє мільйони економити на кожному кілометрі виробок».

Наумовець закликав владу допомогти українським науковцям збільшувати співробітництво з підприємствами: «Ми мріємо про те, щоб держава відповідним законодавством дала можливість нам заробляти кошти самостійно, хоча звичайно бюджетні кошти нам теж потрібні, для прикладу у Фінляндії – 60-70% фінансування науковці дістають від зацікавлених бізнесменів».