Київ. 26 грудня. УНІАН. Половина коштів Національній академії наук України, відповідно до Концепції розвитку НАНУ на 2014-2023 роки, виділятиметься на конкурсній основі.

Про це на прес-конференції УНІАН повідомив головний учений секретар НАНУ Володимир Мачулін.

«В цілому ситуація склалась таким чином, що якщо сьогодні близько 25% коштів із загального академічного бюджету виділяється на конкурсну тематику, то концепція розвитку на 2014-2023 роки передбачає збільшення цього відсотка до 50%», - сказав він.

Відео дня

«Фінансування НАН України річний бюджет у цьому році складає 2 млрд 660 млн грн в цілому на всю академію. Це трошки більше половини наших потреб», - зауважив він.

Загалом щодо фінансування Мачулін повідомив, що «в НАН України створена система цільових наукових програм різного рівня. Першочергову увагу ми приділяємо державним науково-технічним програмам, затвердженим Кабміном і які фінансуються окремо урядом. На сьогодні НАН бере участь у виконанні завдань по чотирьох державних науково-технічним програмах. 50 наших наукових установ виконують у рамках цих програм близько 200 проектів».

Також він додав: «Ми сформулювали загальноакадемічні цільові, суто наукові програми – 20 програм, 100 установ, 700 проектів. Це гроші, які ми виділяємо за рахунок перерозподілу із загального бюджету НАН України. Також існують 14 програм на рівні наукових відділень. Ми організували і здійснюємо конкурс проектів науково-технічних, які мають інноваційну спрямованість, щорічно виконуються близько 40 таких проектів, фінансується кожен п’ятий з числа заявлених. У нас конкурсний підхід застосовується і для фінансування спільних проектів з неакадемічними організаціями. Мається на увазі Російський фонд фундаментальних досліджень, Російський гуманітарний науковий фонд, Національний центр наукових досліджень Франції тощо».