Київ. 26 грудня. УНІАН. Однією з головних проблем впровадження електронного урядування в Україні є неготовність представників органів влади та населення до використання цього механізму.

Таку думку під час прес-конференції в УНІАН на тему «Чи буде в Україні електронне урядування» висловив директор Інституту вищих керівних кадрів Національної академії державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Андрій Семенченко.

«На сьогодні однією з основних проблем впровадження електронного урядування є неготовність представників органів влади до цієї технології, використання елементів електронного урядування у першу чергу, надання електронних адміністративних послуг. Не кажучи вже про населення», - сказав він.

Відео дня

За його словами, створення відповідного веб-порталу знань є одним з важливіших напрямів вирішення цієї проблеми.

«Портал – фактично є об’єднанням одним з найбільш важливих технологій, на яких базується взагалі інформаційне суспільство», - додав Семенченко.

Директор Національного центру електронного урядування Олеся Архипська нагадала, що державною політикою України закріплено розвиток електронного урядування: «Ми маємо це як стратегічні пріоритети розвитку України, оскільки про електронне урядування на сьогодні сказано і в Програмі економічних реформ Президента».

Проте, як підкреслила керівник проекту ЄС та програми розвитку ООН Олена Урсу, дуже багато «ініціатив (щодо впровадження механізмів електронного урядування) в конкретних містах відбувалися всупереч» політичній волі та можливостям.

«Це є інструмент, щоб громадяни були більш задоволеними своїм життям… Головні принципи, якими організація керується при відборі пріоритетних проектів для впровадження, є орієнтація електронних продуктів на потреби споживачів послуг, максимальне задоволення їхніх потреб та спільний дизайн послуг надавачами та споживачами послуг. Підтримуючи впровадження інноваційних проектів, ініційованих органами публічної влади та організаціями громадянського суспільства, ми сподіваємось сприяти прискоренню розвитку електронного урядування в цілому», - сказала Урсу.

Як підкреслила виконавчий директор асоціації «Міста електронного врядування України» Валентина Дарнопих, «електронне урядування є майданчиком для спільного обговорення проблем та шляхів їх вирішення в сфері розвитку електронного управління».

Експерти висловили сподівання, що технології електронного урядування будуть впроваджені в Україні вже в наступному році.