Київ. 24 грудня. УНІАН. Обсяг внутрішнього споживання органічної продукції сільського господарства в грошовому еквіваленті в Україні в 2013 році за попередніми даними становитиме 12 млн євро, що на 52% більше, ніж роком раніше.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив журналістам голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.

«Якщо в 2008 році ринок органічних продуктів становив усього 600 тис. євро, то вже станом на кінець минулого року він становив 7,9 млн євро, і за найскромнішими оцінками, цього року він перетне межу в 12 млн євро», - сказав Милованов.

Відео дня

За його словами, близько половини органічної продукції, споживаної в Україні, є продукцією вітчизняного виробництва. При цьому Милованов зазначив, що цей показник є достатньо високим, оскільки, приміром, у Російській Федерації частка вітчизняної органічної продукції в структурі внутрішнього споживання цих товарів становить 0,1%, у Чехії – трохи більше 10%, а в Польщі – також близько 50%.

Що стосується перспектив галузі в 2014 році, то, за словами голови Федерації органічного руху, для успішного її розвитку необхідно внести зміни до законодавства, що регулює роботу органічного виробництва. Зокрема, Милованов вважає за необхідне приведення до стандартів Європейського Союзу норм закону «Про виробництво і оборот органічної сільськогосподарської продукції та сировини», а також адаптацію його до реалій роботи галузі.

«У законі багато зайвого, багато небезпек для надмірної бюрократизації виробництва й зникнення прозорості інспекції та сертифікації. Якщо закон не буде змінено, то ситуація в галузі дуже ускладниться», - сказав Милованов.

Крім того, він повідомив, що галузь також розраховує на бюджетну підтримку в 2014 році на рівні 10 млн грн.

«Ми вносимо деякі доповнення до бюджету, там мізерні суми – близько 10 млн грн і орієнтовано це на підтримку виробників: у першу чергу, на підтримку сертифікації, підтримку при закупівлі насіння, племінного стада тощо», - зазначив Милованов.

Довідка УНІАН. За даними Федерації органічного руху України, в Україні станом на 2012 рік працювали 164 підприємства, що займаються виробництвом органічної продукції, що обробляли сумарно близько 280 тис. га.

Органічна продукція сільського господарства – це продукція, виготовлена без використання (або із меншим використанням) синтетичних пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також без використання генетично модифікованих продуктів.