Київ. 20 грудня. УНІАН. Перебування тварин у сучасних українських цирках є порушенням законодавства.
Про це на прес-конференції УНІАН заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.
За його словами, «якщо ми візьмемо українське законодавство, а саме - Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження”, одним з авторів якого я є, то перебування тварин у сучасних українських цирках незаконне, оскільки дресирувальники або б'ють тварин, або морять голодом, або не дають їм води. Не буває гуманних дресирувальників, які б дресирували тварин за допомогою ласки», - наголосив він.
У свою чергу президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська заявила, що “цирк з використанням тварин - це систематичне насильство над тваринами, про що свідчать багато професіоналів і експерти в цій сфері. Наприклад, щоб навчити ведмедя танцювати «калинку», його ставлять на розпечений лист заліза, що змушує тварину “танцювати” на гарячій поверхні. Якби люди знали, як дресирують тварин, вони б перестали ходити в цирк”.
Володимир Борейко додав, що в багатьох країнах тварин уцирках не використовують. Заборона на використання будь-яких тварин у цирках існує в Болівії, Боснії і Герцеговині, Перу; заборона на використання тільки диких тварин - в Ізраїлі, Австрії, Коста-Риці, Сінгапурі, Великобританії, Хорватії, Болгарії (окрім дельфінів), також заборона на використання всіх тварин уцирках в окремих регіонах країни діє в Бельгії, США, Бразилії. У таких країнах як Швеція і Швейцарія тварини використовуються, але кожен виступ потребує окремого дозволу і обов’язкового дотримання умов утримання в цирку тварин – це великі вольєри, контакт з природним середовищем, нечасті виступи, щоб не було перенапруження.
“Ми бачимо, що багато цивілізованих країн йдуть шляхом або обмеження використання тварин в цирку, або поступової заборони”, - зазначив експерт.
Ася Серпінська повідомила: “Сьогодні ми, Асоціація зоозахисних організацій України, починаємо велику загальнонаціональну кампанію проти використання диких тварин у цирках. Поштовхом до цього стане судовий процес, який за допомогою юридичної компанії “Спадщина-Капітал” буде проведено над російськими дресирувальниками, які вільно гастролювали територією України упродовж поточного року, незважаючи на те, що в Росії проводиться розслідування їх діяльності за фактом жорсткого побиття тварин під час репетицій”.
Як зазначила начальник інформаційного департаменту юридичної компанії “Спадщина-Капітал” Тетяна Рафальська, компанія вже направила відповідні запити в Генеральну прокуратуру та інші контролюючі органи, щоб притягати до кримінальної відповідальності російських дресирувальників.
Прес-конференція організована юридичною компанією «Спадщина-Капітал» спільно з «Асоціацією зоозахисних організацій України» - об'єднанням  організацій , які поставили собі за мету захист тварин від жорстокого поводження,  пропаганду  гуманізму  до всього живого і займаючих  рішучу, безкомпромісну  позицію щодо прав тварин.