Київ. 18 грудня. УНІАН. Керівник Київської міської держадміністрації у 1992-1993 роках Іван Салій ініціював проведення 23 грудня загальноміського круглого столу "Київська влада і вихід з політичної кризи”.

Про це Салій повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами Салія, столиця потребує негайного відродження місцевого самоврядування, оскільки за нинішнього керівництва та вертикалі влади Київ розвивається “по інерції”, без “великих досягнень”.

Відео дня

“Щодо столичної місії в умовах Євромайдану, то, як моє враження, кияни відіграли свою роль, вони активні, а от київська влада втратила столичну місію в умовах такої кризової ситуації. Київська влада не стала тим переговорником між центральною владою і протестними групами або організаторами”, - наголосив він.

Салій повідомив, що вчора відбулося засідання членів громадської ініціативи «Київська муніципальна асамблея», яку він очолює, і на цьому засіданні було визнано, що КМДА “фактично відсторонилась від управління містом, причетна до провокативного встановлення ялинки”.

“І я вважаю, що це провокативне небажання виконавчої влади працювати в кабінетах, бо ніяких перешкод для того, щоб Попов працював у своєму кабінеті, і щоб Герега, Голубченко та всі інші заступники працювали на своїх робочих місцях, немає”, - додав він.

“Ми вважаємо, що КМДА абсолютно неадекватно на сьогодні діє. І ми хочемо через вас (ЗМІ - УНІАН) звернутися до Президента України, бо він сьогодні головний, хто відповідає по Конституції і є гарантом наших прав, що пора зробити правильні кроки і ніколи більше не призначати в Києві “намісників”. Києву потрібне самоврядування”, - заявив Салій.

Своєю чергою в.о. голови Київради у 1990-1992 роках Олександр Мосіюк висловив переконання у необхідності негайного проведення у Києві виборів міськради і мера, додавши, що в цьому питанні “потрібна дуже чітка позиція громади”.

За його словами, раніше Київрада в усіх критичних ситуація ухвалювала рішення на підтримку громади. Мосіюк навів приклад, що під час студентської акції “Революція на граніті”, коли була загроза розгону активістів, він вночі зібрав депутатів Київради.

“І щоб захистити від міліції цей протест, який тільки починався, було ухвалено рішення, і ми надали офіційно від Київради дозвіл на проведення цієї акції. І таким чином відхилили подання прокурора Києва, який вимагав розігнати акцію”, - повідомив Мосіюк.

Він вважає, що міська влада завжди має «інструменти, як міліцію спрямувати у правильне русло».

“Сьогодні київська влада в особі Київради просто руки вмила і зникла десь, як роса на сонці, А голова адміністрації - я не вірю, що він реально міг впливати на цей розгін, - але він не вийшов на Майдан, не захистив людей. Був би там міський голова, ніякого розгону не було б”, - заявив Мосіюк.

Салій закликав всіх небайдужих долучитися до обговорення питання щодо влади у Києві.

“Нам потрібно шукати вихід. Київська громада повинна проявити ініціативу. У зв’язку з цим «Київська муніципальна асамблея» прийняла рішення провести 23 грудня о 15.00 на 10-му поверсі на Хрещатику, 36, в будівлі Київської міської держадміністрації перше засідання загальнокиївського круглого столу "Київська влада і вихід з політичної кризи”, - сказав він.

Салій зазначив, що на захід запрошуються екс-керівники міста, представники Майдану, народні депутати, які були обрані у Києві, а також секретар Київради Галина Герега, депутати міськради, визначні громадські діячі.

“Кияни повинні сьогодні ініціювати створення тимчасової адміністрації, яка б користувалася підтримкою киян, розв’язала питання, які є сьогодні на Хрещатику, і підготувала Київ до проведення чесних виборів. Треба відтворити самоврядування”, - наголосив Салій.

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 30 листопада бійці спецпідрозділу "Беркута" жорстоко розігнали мітинг прихильників євроінтеграції на Майдані Незалежності в Києві.

Після цього в Україні розпочались і тривають досі акції протесту.

14 грудня генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура вручила повідомлення про підозру у перевищенні влади у зв'язку з розгоном Євромайдану в ніч на 30 листопада заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову, на той час начальнику київської міліції Валерію Коряку та заступнику начальника київської міліції Петру Федчуку.

Президент України Віктор Янукович відсторонив від посад заступника секретаря РНБО Сівковича та голову КМДА Попова.