Київ. 16 грудня. УНІАН. Місія спостерігачів Світового конгресу українців зафіксувала ряд порушень на повторних виборах у п’яти округах, що відбулись 15 грудня.

Про це головний спостерігач місії Петро Сохань заявив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, викликає сумнів об'єктивність роботи дільничних виборчих комісій, оскільки дуже багато кандидатів у народні депутати могли впливати на членів ДВК.

Відео дня

Крім того, Сохань додав, що схожі прізвища кандидатів призвели до того, що справжні кандидати недоотримали голосів.

Також спостерігачі Світового конгресу українців заявили, що на виборах були факти скуповування голосів виборів, використання адмінресурсу та міліції.

Крім того, за словами Соханя, “надзвичайно велика кількість виборців не потрапили у списки”.

Також спостерігачі СКУ помітили, що на деяких дільницях були псевдовиборці, оскільки виявили подібні підписи про отримання бюлетенів.

Спостерігачі також зафіксували внесення до списків виборців прізвищ померлих людей і таких, що не зареєстровані в тому чи іншому окрузі.

Сохань додав, що у деяких ДВК спостерігачам місії перешкоджали у здійсненні фото- і відеозйомки і відмовляли в наданні копій протоколів голосування, а виборчі скриньки часто були не опечатані, що створювало ризики при перевезенні бюлетенів з дільниць до окружної виборчої комісії.

З огляду на вищевикладене Сохань заявив, що всі ці порушення викликають сумнів у результатах виборів. Водночас він відмовився надати остаточну оцінку виборчому процесу, заявивши, що потрібно дочекатися офіційних результатів виборів.

Своєю чергою інший спостерігач місії — голова Світового конгресу українських молодіжних організацій Мирослав Гочак зазначив, що у Черкаській області від 10 до 20% виборців подали заяви про голосування вдома, однак відповідні дільничні виборчі комісії не поінформували про це завчасно спостерігачів. «І тому вони (спостерігачі — УНІАН) не змогли бути присутніми під час волевиявлення на дому», - наголосив Гочак.

Окрім того, він додав, що у 223-му окрузі в Києві спостерігачі місії бачили біля дільниць і приміщення ОВК 6 автобусів з міліціонерами та молодиками спортивної зовнішності, а у Миколаївській області спостерігачі помітили 12 автобусів “з потенційними виборцями”.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня у п'яти одномандатних округах: № 94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 (Черкаси), №197 (Канів, Черкаська область) і №223 (Київ) відбулись повторні вибори народних депутатів.