Київ. 16 грудня. УНІАН. В Комітеті виборців України не бачать підстав для невизнання результатів повторних виборів народних депутатів у 5 одномандатних округах, хоча і звертають увагу на численні порушення.

Про це заявив голова КВУ Олександр Черненко на прес-конференції в УНІАН.

“Немає правових підстав для не встановлення результатів виборів, але технологія — підкуп виборців — вплинула на цей результат, і перш за все у №194 та №223 виборчих округах”, - сказав Черненко.

Відео дня

На думку голови КВУ, вибори відбулися в умовах, які не відповідають принципам і стандартам демократичних виборів.

Головними проблемами в день голосування та під час підрахунку голосів КВУ називає: підкуп виборців, здійснення контролю за голосуванням, винесення бюлетенів за межі дільниці, присутність сторонніх осіб безпосередньо на дільницях або біля них, перешкоджання роботі спостерігачів.

КВУ відзначає загальну несприятливу атмосферу, в якій відбувалися вибори у всіх 5 округах, через присутність біля дільниць та приміщень окружних виборчих комісій великої кількості невстановлених осіб, блокування працівниками правоохоронних органів штабу кандидата Миколи Булатецького у в.о. №194.

КВУ занепокоєний безпідставним затягуванням підрахунку голосів окружною виборчою комісією у в.о. №94 та №223 і закликає членів ОВК якнайшвидше встановити результати виборів в цих округах.

КВУ закликає Центральну виборчу комісію належним чином розглянути всі скарги, що надійшли до комісії, а правоохоронні органи ретельно розслідувати кожен задокументований факт підкупу виборців.

“ЦВК має належним чином розглянути всі скарги, хоч вони кажуть, що скарг небагато, і більшість вони відхилили. В першу чергу правоохоронним органам треба розглянути всі факти про підкуп, про зловживання, тому що більшість проблем на цих виборах стосувалось не роботи виборчих комісій, вони стосувались не того, що було на дільницях в день виборів, а стосувалось атмосфери довкола дільниць”, - сказав Черненко, пояснивши, що наприклад йдеться про те, що присутність під дільницями великої кількості невідомих людей, які фіксували, хто прийшов, хто проголосував.

В довготерміновій перспективі КВУ закликає до обов’язкової зміни виборчої системи в Україні, оскільки саме мажоритарна складова виборів є головною причиною зловживань та політичної корупції під час виборчих процесів.

“Ці п'ять округів підтвердили, що мажоритарна складова виборів в Україні сама по собі є корупційною, уразливою для зловживань”, - сказав голова КВУ.

*** 15 грудня 2013 року в Україні відбулися повторні вибори народних депутатів у 5 одномандатних виборчих округах. Комітет виборців України здійснював спостереження за виборчим процесом у всіх 5 округах. В день голосування на дільницях працювали 400 спостерігачів КВУ.