Київ. 13 грудня. УНІАН. Комітет виборців України наголошує, що на сьогодні немає правових, політичних та організаційних підстав для відміни або перенесення виборів, призначених на 15 грудня 2013 року.

Про це на прес-конференції в УНІАН «Вибори під час революції: чого чекати? А також презентація результатів правозахисного проекту КВУ» сказав голова КВУ Олександр Черненко.

За його словами, не зважаючи на політичну кризу в Україні, підготовка до виборів у п’яти проблемних округах відбувається згідно з календарним графіком та в межах чинного законодавства.

Відео дня

Водночас КВУ заявив про головні проблем в 5 округах: підкуп виборців, адмінресурс та вибіркове правосуддя, які можуть вплинути або вже вплинули на результат.

Зокрема Черненко розповів, що на в.о.№194 виборцям обіцяють по 200 грн до виборів і 150 після, якщо вони проголосують за одного з кандидатів. “У нас є також інформація з 223 округу, але ми не бачимо поки що демонстративного підкупу, кілька виборців дзвонили нам на гарячу лінію... Але я сьогодні не готовий оцінити масштабність та системність підкупу в 223 окрузі. Якщо у 194-му дійсно набирає ознак системності, то тут ми оперуємо лише деякими фактами”, - зазначив представник КВУ.

Застосування вибіркового правосуддя спостерігається у в.о. №94. “Мається на увазі рішення Вищого адміністративного суду по скасуванню реєстрації кандидата Віктора Романюка з причини, нібито він не проживав в останні роки в Україні”, - пояснив Черненко. КВУ зазначає, що у даному випадку суд не належним чином потрактував норму законодавства, як передбачає ценз осілості для кандидата.

“Це серйозно переформатувало ситуацію в 94-му окрузі і безперечно позначиться на результатах виборів”, - сказав він.

Між тим КВУ позитивно оцінює рішення 47 кандидатів у в.о. №94 відмовитись від участі у виборах, що значно полегшить організацію виборчого процесу в цьому окрузі. В той же час 70 зареєстрованих кандидатів у в.о. №223 створює додаткові проблеми організації голосування та підрахунку голосів, залишає можливості для технічного зриву виборів в цьому окрузі.

У в.о. №94 та №132 КВУ фіксував факти агітації з використанням адмінресурсу на користь “У Миколаївській області балотується діючий губернатор, в Київській області місцева влада підтримує одного з кандидатів, тобто перерізання стрічок, участь в масових заходах, благодійність за бюджетний кошт — все це є в цих округах. Але за рівнем ці порушення не є настільки впливовими для виборців. Підкуп є на багато серйознішою проблемою”, - зазначив Черненко.

На окремих округах КВУ фіксував проблеми з якістю списків виборців. Так у в.о. №223 до списків не були включені цілі будинки, які входять до меж округу. У в.о. №132 на деяких дільницях до списків були включені «мертві душі». Однак це явище не носить масового характеру. “Сказати, що списки гірші, ніж на попередніх виборах важко, але те, що вони далекі від ідеалу, теж очевидно”, - сказав голова КВУ.

“Традиційно є чорний пір на цих виборах. Найбільша його концентрація у 194 окрузі (Черкаси). Взагалі в нас це сьогодні самий гарячий округ, так видається. Там було багато чорного піару проти Булатецького, з’являються матеріали проти Поплавського такого “м’якого чорного піару”. Але в цьому окрузі це є масово”, - сказав Черненко. Також використання «чорного піару» фіксувалось у в.о. №94 та №132.

За його словами, якщо загалом проаналізувати все, то можна сказати, що вибори будуть не прості і є сподівання, що кризових сценаріїв не буде реалізовано.

Черненко сказав, що очікується невелика явка виборів 15 грудня: “Якщо все буде нормально, то явка, навіть в зв’язку з революційними подіями, буде 30-35%, десь навіть менше”.

Це означає, додав він, що “при нормальному підрахунку голосів” все підрахувати можна вже до опівночі і до ранку встановити результати в окружних комісіях. “Це буде дуже просто, але якщо на це буде політична воля і бажання кандидатів. Якщо ж знов будуть включатися ті сценарії, які ми бачили рік тому, то щось тут прогнозувати дуже важко”, - зазначив голова КВУ.