Київ. 13 грудня. УНІАН. Активісти громадянської мережі ОПОРА фіксують повторення фактів порушення виборчого законодавства, що мали місце в ході парламентської кампанії 2012 року.

На прес-конференції в УНІАН координатор ОПОРИ Ольга Айвазовська заявила: «Всі факти, які фіксувалися в 2012 році, повторюються й тепер (на повторних виборах до Верховної Ради в 5 округах – УНІАН). Найбільш поширеним порушенням залишається прямий підкуп виборців, як за допомогою продуктових наборів, так і безпосередньо - грошима».

За її словами, середня вартість голосу в округах становить близько 400 грн, половину яких виборець, який погодився проголосувати «за гроші», отримує відразу, а половину – після голосування.

Відео дня

«Найбільш грунтовні факти підкупу зафіксовані в 194-му і 223-му округах. Є аудіо-, фото- і відеодокази, й ми сподіваємося, що органи правопорядку і прокуратура адекватно їх оцінять», - зазначила Айвазовська.

За словами Айвазовської, додатковим негативним чинником у ході голосування може стати зміна кадрового складу окружних виборчих комісій, масова поява кандидатів-двійників, які можуть «забрати» у реальних кандидатів до 3% голосів виборців, які не розібралися, за кого саме вони віддали голос.

Особливу увагу, за даними Айвазовської, буде приділено фактам нагнітання ситуації на дільницях безпосередньо під час виборів 15 грудня, свідомої дезорієнтації членів виборчих комісій, маніпулюванню кількістю зіпсованих бюлетенів.

Айвазовська також звернула увагу, що ОПОРА зареєструвала близько 720 короткострокових спостерігачів на виборах, а також близько 20 довгострокових спостерігачів, готових працювати на виборчих дільницях і з представниками територіальних виборчкомів аж до оголошення результатів виборів.

Крім того, за її словами, значним у виборчій кампанії стане чинник Майдану, який «впливатиме на мобілізацію виборців».

Як повідомляв УНІАН, 5 листопада 2012 року ЦВК прийняла постанову про неможливість встановити результати голосування на виборах народних депутатів 28 жовтня в п'яти одномандатних округах - №№ 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 (Черкаси), 197 (Канів, Черкаська область) і 223 (Київ).

6 листопада Верховна Рада своєю постановою рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих 5 округах.

5 вересня 2013 року ВР призначила на 15 грудня повторні вибори.

ЦВК зареєструвала 385 офіційних спостерігачів від 11 держав і 10 міжнародних організацій. Голосування на повторних виборах народних депутатів України проходитиме на 649 виборчих дільницях.

Члени канадської місії спостереження за виборами CANADEM уже заявили, що зафіксували в ході виборчої кампанії ті ж проблеми, що мали місце на виборах 2012 року.