Київ. 12 грудня. УНІАН. Під час кампанії з повторних виборів народних депутатів у п’яти округах зафіксовані ті самі проблеми й порушення, що виникали на парламентських виборах у 2012 році.

Про це члени канадської місії спостереження за виборами CANADEM - координатор Mission Canada в Києві Анна Шиптур та політичний аналітик Орест Закидальський - заявили на прес-конференції в УНІАН, посилаючись на дані моніторингу місії.

Дослідження проводилось з 30 листопада по 6 грудня у всіх 5-ти округах, де 15 грудня відбудуться повторні вибори.

Відео дня

“У нашому остаточному звіті, який було підготовлено за результатами парламентських виборів у 2012 році, Mission Canada визначила кілька проблемних питань, які і наразі продовжують залишатися проблемними”, - сказала Шиптур.

Зокрема, за її словами, це стосується питання адміністрування виборів. Наприклад, йдеться про склади окружних виборчих комісій.

“39 партій отримало можливість мати місця в ОВК. Із 34-х, які отримали місця в ОВК, 21 — не має свого кандидата. Для нас незрозуміло, в чому полягає зацікавленість партії, яка не має свого кандидата в окрузі, мати свого представника в ОВК. Зазначу, що після проведення виборів 2012 року у документі Mission Canada містилась рекомендація посилити виборче законодавство України в тому, що стосується представництв в ОВК, а саме - що в цих комісіях повинні бути представники лише тих партій, які мають своїх кандидатів у цих округах”, - пояснила Шиптур.

За її словами, також викликає занепокоєння ротація членів виборчих комісій.

“З 90 членів виборчих комісій 54 вже було змінено чи замінено”, - сказала координатор місії.

Також Mission Canada відзначає присутність у виборчих бюлетенях кандидатів-клонів, чиї імена, прізвища або однакові, або співзвучні з іменами відомих політиків, які балотуються.

“Звісно, мабуть причина цього - ввести в оману або заплутати виборців”, - підкреслила Шиптур.

За її інформацією, також були виявлені випадки використання владою в округах адміністративного ресурсу.

Крім того, Mission Canada отримала інформацію про спроби підкупу виборців.

“Що стосується прямого і непрямого підкупу, що більше всього стосувалося 194-го округу. Але якщо йдеться про неналежне використання адмінресурсів, то це більше характеризувало 94-й та 132-й округи”, - повідомив Закидальський.

Так, за його інформацією, внутрішні спостерігачі поінформували про зловживання амінресурсом, в тому числі агітацію за кандидатів на веб-сайтах Київської обладміністрації та Миколаївської обладміністрації, де губернатор Миколаївщини у кандидатом у депутати.

Як повідомила Шиптур, на даний час в Україні працюють 6 із 26 спостерігачів місії. До них цього тижня приєднаються решта, в тому числі три члени парламенту Канади: Тед Опіц, Расс Геберт, а також Стефан Діон.

“Повторні вибори проводяться в контексті дуже напруженої політичної атмосфери. Mission Canada підтримує та схвалює права на свободу слова та мирних зібрань, які є фундаментальними правами людини. Mission Canada буде вести спостереження за тим, чи можливі якість необгрунтовані впливи чи неналежний вплив громадянського неспокою на проведення виборів у цих 5-ти округах”, - підкреслила координатор місії.

Експерти місії оприлюднять свій остаточний звіт протягом 24 годин після закриття виборчих дільниць. Всі звіти будуть опубліковані на сайті організації.

*** Mission Canada - незалежна канадська місія спостереження за виборами, що фінансується урядом Канади.

Як повідомляв УНІАН, після парламентських виборів 2012 року Центрвиборчком прийняв ухвалу про неможливість встановити достовірні результати голосування на виборах 28 жовтня в п'яти одномандатних округах: №94 (Обухів, Київська область) №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 (Черкаси), №197 (Канів, Черкаська область) і №223 (Київ).

5 вересня цього року Верховна Рада призначила на 15 грудня повторні вибори в п'яти проблемних округах.

Загалом ЦВК зареєструвала 385 офіційних спостерігачів від 11 держав та 10 міжнародних організацій. Голосування на повторних виборах народних депутатів України проходитиме на 649 виборчих дільницях.