Київ. 11 грудня. УНІАН. Міжнародна місія ENEMO із спостереження за повторними виборами народних депутатів України в п'яти одномандатних виборчих округах висловлює серйозне занепокоєння ситуацією у сфері безпеки в Києві.

Про це представники місії сказали сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

«Не дивлячись на те, що Євромайдан не має прямого відношення до повторних виборів у п'яти одномандатних округах, ENEMO висловлює серйозне занепокоєння ситуацією в сфері безпеки в Києві», - сказала голова місії Дінара Ошурахунова.

Відео дня

Вона зазначила, що ENEMO звертається до всіх ключових сторін виборчого процесу, а також до тих, хто приймає рішення, вжити всі необхідні заходи для забезпечення безпеки та вільного пересування виборців, особливо у день голосування 15 грудня 2013 року.

Ошурахунова також відзначила, що засідання ЦВК відкриті для спостерігачів, представників ЗМІ та політичних партій, проте доступ до реального процесу прийняття рішень є обмеженим системою закритих засідань. «ENEMO закликає виборчу адміністрацію вжити додаткових заходів з підвищення чесності та прозорості виборчого процесу», - сказала Ошурахунова. Зокрема, за її словами, необхідно завчасно надавати проекти постанов ЦВК та забезпечити відповідний розгляд скарг, пов'язаних з виборчим процесом.

Ошурахунова також нагадала, що ЦВК скасувала реєстрацію єдиного кандидата від опозиції в 94-му окрузі Віктора Романюка у відповідності до рішення Київського апеляційного адміністративного суду та Вищого адміністративного суду України.

«ENEMO позитивно оцінює спробу ЦВК використати всі легітимні методи для забезпечення реєстрації кандидата в народні депутати Романюка», - зазначила Ошурахунова. За її словами, ENEMO звертається до законодавчих органів з проханням переглянути вимоги до кандидатів щодо обов'язкового проживання в країні протягом останніх 5 років.

Координатор довгострокових спостерігачів ENEMO Ельмір Цаміч у свою чергу відзначив, що станом на 10 грудня 2013 року було замінено щонайменше 59% членів ОВК та більш ніж 55% членів ДВК. Він зауважив, що процес заміни досі триває. На переконання Цаміча, незбалансований склад ДВК та ОВК, а також наявність членів, які не пройшли спеціального навчання, можуть спричинити порушення при голосуванні та процесі підрахунку голосів в день виборів.

«ENEMO» закликає відповідні законодавчі органи та ЦВК забезпечити законні та технічні механізми для запобігання масовим замінам у складі ОВК та ДВК під час майбутніх виборів», - сказав Цаміч.

Він також зазначив, що поширеними є випадки анти-агітації та зловживання адміністративним ресурсом. За його словами, ENEMO висловлює занепокоєння через відсутність дієвих санкцій, які можна застосувати у випадках порушення порядку ведення передвиборчої агітації та закликає суди та ЦВК діяти у таких випадках у відповідності до закону.

Місія розпочала свою роботу в Україні 10 листопада 2013 року з приїздом трьох членів керівної групи. Сім довготривалих спостерігачів прибули до Києва 20 листопада 2013 року.