Київ. 10 грудня. УНІАН. Активісти Євромайдану запропонували опозиції план дій, який регламентуватиме дії нової влади після зміни діючої.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив громадський активіст Ігор Луценко.

“Програма революції є, насправді, законодавчим пакетом, основою для кількох десятків законопроектів, які необхідно прийняти починаючи з першого дня роботи нових органів влади”, - сказав Луценко.

Відео дня

За його словами, програма дій була розроблена на основі петиції, підписаної діячами мистецтва та громадськими активістами минулого тижня й офіційно схваленої представниками опозиції.

Як зазначив юрист Андрій Козлов, програма представлена громадськості й знаходиться на стадії обговорення.

“Зараз проходить обговорення суті програми в Інтернеті. Люди можуть залишити свої коментарі та зауваження, які ми уважно вичитуємо й вибираємо найголовніше... Далі ми очікуємо офіційної позиції опозиції, яка підтримає або не підтримає програму. Але навіть якщо не підтримають - ми продовжуватимемо тиснути громадськістю, щоб вони розглянули наші пропозиції та прийняли план дій”, - сказав Козлов.

Крім того, за словами активістів, завтра програма дій буде представлена на засіданні Європарламенту. “Цей же документ завтра буде представлений у Європейському парламенті нашими представниками, щоб Європа знала, що громадськість має свою вже сформовану думку та бачення того, як повинно бути після того, як Янукович піде”, - сказав Луценко.

Зокрема, громадські активісти в програмі пропонують звільнити політичних ув’язнених, які протиправно утримуються під вартою після подій на Банковій 1 грудня; відвести спецназ із вулиць Києва та інших міст України й повністю припинити насильство по відношенню до мирних демонстрантів; домовитися про гарантії незастосування репресій до учасників демонстрацій. Крім того, активісти вимагають проведення дострокових виборів Президента України в 2014 році, підписання Угоди про асоціацію з ЄС, проведення судової реформи, ухвалення законів про прокуратуру, про люстрацію суддів і представників силових структур.

Як повідомляв УНІАН, петиція була представлена громадськості 7 грудня. Її ініціювали Ірена Карпа, Олександр Положинський, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Іван Леньо, Антін Мухарський та інші.

З 21 листопада на Майдані Незалежності в Києві почалася акція, учасники якої виступили проти рішення уряду Миколи Азарова призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

29 листопада Президент України Віктор Янукович у Вільнюсі не підписав Угоду про асоціацію.

30 листопада рано вранці бійці «Беркута» штурмували мирну акцію на підтримку євроінтеграції України на Майдані Незалежності. Десятки людей були жорстоко побиті.

1 грудня, у Києві на вулиці вийшло більш як півмільйона громадян, обурених жорстоким розгоном Євромайдана.

Того ж дня провокатори з масками на обличчях влаштували зіткнення під Адміністрацією Президента України, в результаті яких постраждали сотні учасників акції протесту й правоохоронців При цьому від рук співробітників правоохоронних органів постраждали понад 50 українських та іноземних журналістів.

8 грудня на Народне віче в Києві вийшла приблизно така ж кількість людей, як і 1 грудня. Опозиція заявила, що в акції взяли участь близько мільйона людей. Проте МВС наполягає, що в Києві було лише 100 тисяч учасників акції протесту.