Київ. 10 грудня. УНІАН. Організатори конкурсу “Бандура. New message”, що третій рік поспіль проходить у Києві, стурбовані зниженням підтримки національної української музики з боку представників влади, діячів культури та журналістів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова оргкомітету конкурсу Олексій Якушев.

“Ми не робимо шароварщину. Ми представляємо слухачам музику кращих бандуристів, які грають у сучасній манері. Крім того, ми доповнюємо їхні виступи красивим відеорядом. Ми б дуже хотіли одержувати більше підтримки з боку діячів культури, медіа. На жаль, українська влада не підтримує нас, хоча ми все ще розраховуємо на це”, - сказав він, додавши, що організатори конкурсу хотіли б бачити представників влади й культури на гала-концерті. “Ми звертаємося до вас, діячі медіа, культури, за вашою підтримкою. Прийдіть до Національної філармонії України, послухайте, як звучить сучасна бандура наживо. Ваша присутність, ваша увага до цього інструменту - це увага до всієї України”.

Відео дня

За словами народного артиста України, голови журі конкурсу Романа Гриньківа, на сьогоднішній день в Україні з'являється все більше молоді, яка займається грою на бандурі.

“Сьогодні молодь показує ті тенденції, на які нам, досвідченішим музикантам, потрібно звертати увагу. І ми повинні підтримувати талановиту молодь, запрошувати їх на конкурси, конференції, приділяти увагу їхній творчості”, - сказав Гриньків.

Крім того, за його словами, в Україні з'являється багато молодих композиторів-бандуристів.

“Сьогодні молоді виконавці беруться за написання своїх творів, але не через гроші, а, в першу чергу, за душевним поривом, як реакція на сьогоднішні події”, - сказав він.

Довідка УНІАН. Конкурс “Бандура. New message” проходить у Києві втретє. Цього року в конкурсі узяли участь 111 композицій, близько 50 виконавців і колективів із усієї України. Учасники конкурсу оцінюються в трьох номінаціях: “Краще виконання вокально-інструментального твору”, “Краще виконання авторського твору на бандурі”, а також “Синтез бандури з іншими музичними інструментами, зокрема, електронними”. Гала-концерт відбудеться 23 грудня в Національній філармонії України. У ньому візьмуть участь як члени журі, так і переможці конкурсу.