Київ. 9 грудня. УНІАН. Українська секція Міжнародного товариства прав людини 10 грудня відзначатиме 20-річчя від початку своєї діяльності.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Правління Міжнародного товариства прав людини – Українська секція Андрій Сухоруков.

За його інформацією, в рамках цього відзначення в Києві відбудеться конференція за участю, зокрема, німецьких колег - представників Німецької секції Міжнародного товариства прав людини, серед яких, в тому числі, виконавчий директор цього відділення та один засновників МТПЛ Карл Хафен та доктор політології Кармен Крюш-Грюн. Конференція буде присвячена, зокрема, обговоренню нових напрямків та методів захисту прав людини.

Відео дня

Як зазначив присутній на прес-конференції Хафен, завтра відзначається День захисту прав людини, і цього дня в усьому світі багато людей вийдуть на вулиці, відстоюючи права, в тому числі засуджених. Саме питаннями засуджених і затриманих, в тому числі політв’язнів, переймається переважно МТПЛ.

“Справа в тому, що наша організація має членство і в інших організаціях, і таким чином ми можемо впливати на рішення з приводу політичних ув’язнених”, - зазначив Хафен.

За його даними, МТПЛ розпочало свою діяльність у 1972 р. в місті Франкфурті на Майні (ФРН). У даний час до складу МТПЛ входять 33 національних секцій та груп, що діють у країнах Європи, Азії, Африки, Австралії та Америки. Правозахисна діяльність МТПЛ поширюється на більш ніж 90 країн світу. 10 грудня 1993 року 25 українських правозахисників заснували Українську секцію МТПЛ, яка сьогодні нараховує понад 3000 членів, що об'єднані в обласні, міські відділення, робочі групи, або ведуть правозахисну роботу індивідуально в усіх регіонах України.

“Для захисту певної людини ми залучаємо багато людей і з інших організацій. Ми звертаємо увагу і органів юстиції, і парламенту, і уряду. І робимо це доти, доки питання стає настільки політично вагомим, що не прийняти рішення вже просто не можна”, - прокоментував він.

На прохання журналістів дати поради засудженим київським “Майданівцям” Хафен повідомив, що тільки вчора приїхав до столиці України і не знає про це поки що нічого.

Але вважає, що досвід МТПЛ був би корисним і у вирішенні цього питання.

“Справа в тому, що в Німеччині та інших країнах ми створили у рамках нашої організації так званих кураторів парламенту. З їхньою допомогою ми звертаємось до членів парламенту в тому сенсі, чи можна взяти ув’язненого на поруки і провести з ним курс соціальної адаптації. Цей захід виявися дуже успішним. Ми часто зверталися по таких питаннях і до міністрів, і до прем’єр-міністрів. Якщо такі люди заступаються за ув’язнених, то результат зазвичай буває дуже ефективним”, - сказав він.

Як додав Хафен, якщо цю проблему не вдасться вирішити в Україні, “будь ласка, звертайтеся до мене, передавайте мені документи і я буду над цієї проблемою працювати на міжнародному рівні”. “Якщо ці люди ніяк не зверталися до насильства, не здійснювали насильних дій, то ми за них заступимося”, - продовжив він.

Хафен також сказав, що питання правомірності захоплення будівель для нього є “проблемним”.

“Я про це кажу абсолютно відверто. Я вважаю, що політичні проблеми не можна вирішувати силою. Але справа в тому, що якщо тиск вулиці виявиться досить сильним і вплине на політичні рішення, то такі політичні рішення в майбутньому можуть стати проблемою”, - висловив він думку.