Київ. 6 грудня. УНІАН. Громадські організації та профспілкові об'єднання вимагають від Президента України сформувати новий перехідний уряд і організувати широкий круглий стіл за участю світової громадськості для вирішення політичній ситуації в країні.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявив голова Громадянського конституційного конгресу Юрій Збітнєв.

«До активних дій треба зараз спонукати не лише владу, але й опозицію. Ми повинні вимагати створення паралельних органів влади. Потрібно у відкритому режимі сформувати перехідний уряд», - сказав Збітнєв.

Відео дня

На його думку, ключовими завданнями такого уряду повинні стати управління державними справами, підготовка виборів і підготовка міжнародного круглого столу, який зокрема розгляне питання можливої відставки Президента України. «Віктор Федорович Янукович повинен зрозуміти – другого терміну вже не буде, йому потрібно піти», - сказав Збітнєв.

При цьому він уточнив, що опозиція в свою чергу повинна визначити одного лідера, з яким можна вести переговори, а також представити чіткий план подальших дій. «Потрібен план дій», - сказав Збітнєв.

При цьому він зазначив, що наступним кроком має стати формування тимчасової адміністрації в Києві, припинення протестів і орієнтація на подальший розвиток держави. «Сьогодні є ще й зовнішні загрози. І тому треба зробити все, щоб наші сусіди бачили в нас друзів, а не слабаків, яких можна зруйнувати», - зазначив Збітнєв.

Як повідомляв УНІАН, в Україні масові акції протесту громадян проходять із 21 листопада, коли уряд вирішив відкласти підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. 29 листопада на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі Україна не підписала Угоду про асоціацію.

У ніч із 29 на 30 листопада вночі «Беркут» жорстоко розігнав Євромайдан у Києві: 35 осіб було затримано міліцією, 35 побитих учасників акції звернулися по допомогу до медиків. У неділю, 1 грудня, в Україні відбулася наймасовіша в історії країни акція громадянського протесту, в якій лише в Києві взяли участь понад півмільйона людей.

Проте 1 грудня провокатори влаштували сутички під Адміністрацією Президента України, в результаті яких постраждали сотні учасників акції протесту і правоохоронців. При цьому під час останніх акцій протесту від рук спецпризначенців постраждали понад 50 українських і зарубіжних журналістів.

5 грудня під час 20-го засідання Ради міністрів ОБСЄ прем'єр-міністр України Микола Азаров запевнив, що влада готова до мирних переговорів із протестувальниками.

Акції протесту тривають.