Київ. 6 грудня. УНІАН. Народні артистки України Руслана Лижичко та Марічка Бурмака закликають українців не розмірковувати, а йти на Майдан Незалежності в Києві, де триває акція громадянського протесту, а також організувати «народну систему інформування» щодо подій у столиці.

Про це співачки сказали на круглому столі в УНІАН, присвяченому ситуації в Україні: “Моральні авторитети нації: що робити далі?”.

“Я звертаюся до людей і закликаю про дві речі. Всі думки зараз про те, як має бути. Давайте перейдемо в процес, коли ми не просто розмірковуємо, як це має бути, а давайте почнемо це робити. Формуйте робочі групи, формуйте проекти, приходьте з конкретними речами”, - сказала Руслана.

Відео дня

Вона переконана, що кожен може сформувати свою позицію з приводу того, як діяти далі.

“Починайте виробляти свою думку з цього. Найкраще прийти на Майдан, побути, скласти свою думку і враження”, - сказала Руслана.

За її словами, Майдан надає людям енергію, потенціал та інтелект.

“Як я вважаю, Майдан формує потенціал нації. Я це просто бачу. Я закликаю, щоб люди приходили на Майдан просто для реалізації, для використання шансу. Поки є Майдан, ми точно відчуваємо, що ми впливаємо на рішення. Однозначно, ми є зараз сила”, - сказала співачка, яка з кінця листопада є активною учасницею подій в центрі столиці.

Руслана закликала всіх, хто має можливість, долучитися до висвітлення подій на Майдані, щоб якнайбільше людей дізналися, чого вимагають учасники акції громадянського протесту.

“Дуже важливо, щоб утворилася зараз народна система інформування. Щоб ви приходили, брали з собою телефони, знімали Майдан, показували своїм знайомим в Дніпропетровську, Черкасах, Харкові, Рівному, ведіть свої власні репортажі з Майдану. Студенство, приходьте, вмикайте телефони і говоріть, що ви бачите. Прості люди, які приїжджають, вони ніколи не будуть займатися підміною ідеології, спекуляцією ідеології, підміною понять, бо вони не мають поняття в цьому і не мають зацікавленості...”, - наголосила Руслана.

Вона зазначила, що весь світ також має побачити, чого вимагає український народ.

“Що ми народ мирний, який ніколи не був агресивним. Світова спільнота повинна переконатися, що Майдан всього-на-всього вимагає нормального життя, євроінтеграції, права людини, поваги до нації”, - сказала Руслана.

Щодо того, чи можливо і чи потрібно проводити переговори між опозицією та владою про врегулювання політичної ситуації в країні, Руслана висловила думку, що “треба лише ті переговори, які припинять будь-які кроваві події”.

“Переговори потрібні для того, щоб припинити будь-які можливі сценарії на криваві події, будь-які можливі сценарії на агресії. Я не хочу давати жодного підживлення ні владі, ні особисто Віктору Януковичу злитися на Майдан, на простих українців. Вони не мають від нас мати жодного посилу, щоб озлоблюватися і застосовувати знову агресію”, - сказала Руслана.

Своєю чергою Бурмака висловила думку, що зараз опозиція має вдатися до будь-яких дій, що сприятимуть констурктиву.

“Однак не знаю, про що зараз можна домовлятися з владою. Бо не розумію, що в головах у цих людей... Мені здається з такими людьми домовлятись неможливо - це нонсенс. В нас є чіткі вимоги — це зміна влади в країні”, - сказала Бурмака.

Вона закликала всіх 8 грудня прийти на Майдан Незалежності на Народне віче, яке скликає опозиція.

“Майдан свідчить про побудову громадянського суспільства. Але якщо не буде чіткої організації плану дій, то все може перетворитися на хаос, це може бути страшно”, - зазначила вона.

Співачка також вважає, що народ має допомогти опозиції в нинішній ситуації, а не критикувати її.

“Опозиція знов нас скликає на Народне віче 8 грудня. Це теж мега важливо. Люди виходять на Майдан і від безстрашшя зараз, і від страху. Бо всі розуміють, якщо не зараз, то ніколи... Тому тут дуже важливо вистояти, важливо приходити. Навіть якщо не можете відповісти на запитання, для чого я туди йду, то просто збирайтеся та йдіть, бо разом ми сила”, - сказала Бурмака.