Київ. 6 грудня. УНІАН. Ветерани Збройних сил, міліції та спецслужб закликають українських офіцерів не допустити силового протистояння між учасниками акцій громадянського протесту й співробітниками правоохоронних органів і кровопролиття в країні.

Про це голова “Товариства правозахисту ветеранів силових структур” Олександр Дідур заявив на прес-конференції в УНІАН.

“Ми прийшли до висновку, що всі офіцери повинні стати між народом і силовиками, стати миротворцями і не допустити пролиття крові. Це основне й найважливіше завдання на сьогоднішній день. Ми не повинні вирішувати питання силою”, - сказав Дідур.

Відео дня

За його словами, офіцери повинні забезпечити захист законного конституційного, демократичного й вільного волевиявлення українського народу.

При цьому Дідур підкреслив, що і мітингувальники не повинні забувати, що представникам силових структур теж складно в нинішній ситуації.

“Я добре розумію, що відчувають люди в погонах зараз. І зараз, і 15 років тому вони вважали, що їх просто використовують. Вони будуть завжди крайніми. Завжди ледь що — відразу міліція. Вона на виду і вся критика на неї. Цим людям дуже складно зараз”, - сказав він.

Крім того, за словами Дідура, на сьогоднішній день у столичних районних управліннях міліції лише третина співробітників працює за своїми профілями.

“Зараз у райвідділах міста Києва лише третя частина особового складу працює за своїми спеціальностями: кримінальний розшук, дільничні тощо. Оскільки всі вони задіяні на Майдані”, - сказав він.

У свою чергу голова громадської ради при Міністерстві оборони України, генерал-майор запасу Юрій Михайленко зазначив, що співробітники правоохоронних органів і провокатори, які були задіяні в жорстокому розгоні Євромайдану в ніч на 30 листопада, повинні бути покарані, але не "руками громадськості, а рішенням суду".

Михайленко також підкреслив, що найголовніше на сьогоднішній день — не розпалювати протистояння між силовими структурами і мирними громадянами, щоб у жодному випадку не допустити виникнення громадянської війни.

Як повідомляв УНІАН, 21 листопада Кабінет міністрів України ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося підписати на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада. Це рішення викликало акції громадянського протесту по всій країні.

У ніч із 29 на 30 листопада бійці спецпідрозділу «Беркут» жорстоко розігнали акцію на Майдані Незалежності в Києві, що спровокувало наймасштабніші акції громадянського протесту в історії України за участю понад мільйона людей у столиці й проведенням мітингів в інших великих містах країни.

1 грудня на вулиці Києва вийшли сотні тисяч громадян, обурених жорстоким розгоном Євромайдану в ніч на 30 листопада. Під Адміністрацією Президента відбулися сутички мітингувальників і бійців спецпідрозділу «Беркут». Зіткнення були спровоковані невідомими провокаторами, які не реагували на заклики представників опозиції припинити протистояння. Проте в ході атаки «Беркута», в якій застосовувалися сльозогінний газ, світлошумові гранати й палиці, постраждали і мирно налаштовані мітингувальники, а також журналісти.

Акції громадянського протесту тривають.