Київ. 5 грудня. УНІАН. Нинішній уряд має піти у відставку, однак не шляхом захоплення або силового протистояння, а в результаті переговорів влади, опозиції, громадських діячів, представників Європейського Союзу і США.

Таку думку щодо ситуації, що склалася в Україні, висловили політики, громадські діячі в рамках організованого УНІАН круглого столу «Моральні авторитети нації: що робити далі?».

Як заявив правозахисник, політичний в'язень радянських концтаборів, народний депутат I, II, IV скликань Степан Хмара, події, які відбулися на Майдані Незалежності у ніч на 30 листопада, «це однозначно злочин».

Відео дня

«Причетні до цього злочину всі структури влади: Президент, уряд, командир спецзагону «Беркут». тому що били лежачих, били по голові. Негайно мав подати у відставку прем'єр-міністр. Якщо він цього не зробив, Президент мав того самого дня своїм указом усунути Азарова з його посади, усунути з посади міністра внутрішніх справ, доручити генеральному прокурору відкрити кримінальне провадження проти, перш за все, міністра внутрішніх справ, начальника міліції України, командира підрозділу «Беркут», - вважає Хмара.

Він додав, що те, що відбувається сьогодні в Україні, не що інше, як революція.

«Безумовно, революція. Ви знаєте, за всю історію України таких зборів і такого протесту, як в неділю, 1 грудня, не було. Революційна ситуація назріла. Тому що проблеми накопичувалися, але влада не вирішувала їх. У всіх сферах життя у нас йшло не будівництво, а демонтаж», - сказав Хмара.

Щодо шляхів розв’язання ситуації, що склалася, на думку Хмари, потрібно вести переговори. Причому, як він уточнив, їх мають вести не тільки опозиція, а і широка громадськість.

«Переговори мають вестися за посередництва представників ЄС і США. Треба вимагати розпуску уряду, створення непартійного тимчасового уряду, розпуску парламенту і оголошення позачергових виборів», - упевнений правозахисник.

Погодився з ним громадський діяч, політичний в'язень радянських концтаборів, член Української Гельсінської групи Василь Овсієнко: «Цей уряд, однозначно, треба – у відставку».

При цьому, на його думку, треба протистояти Росії, «тому що, якщо РФ одержить Україну, вона знову стане сильною, а цього не можна допустити, не можна допустити відновлення Російської імперії, потрібно йти до Європи».

Політичний і громадський діяч, народний депутат I скликання, член Української Гельсінської групи Олесь Шевченко погодився з іншими учасниками круглого столу і додав, що «після того, що сталося, ні про який уряд навіть говорити не можна, а переговори з ЄС потрібно розпочати негайно, при цьому лідерам Майдану треба за будь-яку ціну, як би не було важко вести переговори з нинішнім урядом, закликати людей утримувати Майдан до перемоги».

Громадський діяч, який вночі 1 травня 1966 р. у Києві встановив на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор, Віктор Кукса відзначив, що уряд не мав права виносити рішення про призупинення євроінтеграції і Генеральна прокуратура має відкрити кримінальне провадження з цього приводу».

«Але я вважаю, що ні про які переговори з цим урядом не може бути й мови. Уряд має сам піти у відставку. Після цього – парламентські вибори. А потім парламент має ухвалювати рішення щодо нового уряду», - сказав він. На думку Кукси, з Європою треба вести переговори про євроінтеграцію України і далі, але спершу треба вирішити внутрішні проблеми.