Київ. 2 грудня. УНІАН. Президент Віктор Янукович або генеральний прокурор України Віктор Пшонка повинні усунути міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка від виконання обов'язків до з'ясування обставин і винних у розгоні Євромайдану вночі 30 листопада, в результаті якого постраждали 35 чоловік.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив правозахисник Едуард Багіров.

Він вважає, що Президент повинен зробити рішучі дії щодо з'ясування осіб Міністерства внутрішніх справ, винних у здійсненні незаконних дій, і ухвалити термінові кадрові рішення.

Відео дня

«Пан Коряк взяв на себе всю повноту відповідальності.. Але прикривати своїми грудьми міністра – це не вихід з ситуації. Всі розуміють, що без наказу міністра начальник ГУВС м. Києва не віддасть такі накази. Це не те, що втратити посаду, це – опинитися в слідчому ізоляторі…», - сказав правозахисник.

За словами Багірова, «подвійні стандарти неприйнятні, всі повинні діяти згідно із законом. Якщо Президент не ухвалить рішення про хоча б тимчасове усунення міністра внутрішніх справ, це означатиме, що він згоден з тими діями, які були здійснені проти учасників акції, і він вважає це законним і правильним».

Він також зазначив, що законом про прокуратуру передбачено, що генеральний прокурор України своїм рішенням може усунути міністра внутрішніх справ від виконання обов'язків до з'ясування обставин і винних у розгоні Майдану.

Правозахисник підкреслив, що «подія, яка відбулася у нас 29 листопада, увійде в історію України «чорною» датою, коли було масове порушення прав людини, прав наших громадян, і порушниками виступали співробітники міліції, які, згідно із законом, повинні захищати права громадян».

«Звичайно ж, такі рішення і дії працівників міліції будуть оцінені правоохоронними органами. Але громадяни вже оцінку дали, і вона украй негативна», - вважає Багіров.

Те, що відбулося, на його думку, «це було не наведення ладу, а акція залякування, спроба налякати учасників Майдану, щоб люди не збиралися, боялися, і страх був головним аргументом не захищати свої права».

За словами Едуарда Багірова,  МПО "Міжнародна ліга захисту прав громадян України" буде надавати правову допомогу всім постраждалим від дій міліції . Детальна інформація за тел. +380 (44) 270-65-01 (-02, -03), liga_main@mail.ru

Як повідомляв УНІАН, 30 листопада вночі «Беркут» жорстоко розігнав Євромайдан у Києві. За словами очевидців, близько чотирьох годин ранку тисячі бійців спецпідрозділу «Беркут» штурмували кілька сотень студентів, які проводили мирну акцію на підтримку євроінтеграції України. На відеозаписах, викладених в Інтернеті, видно, як бійці "Беркута" відтісняють людей від монумента Незалежності, при цьому б'ючи їх палицями. Когось продовжували бити навіть після того, як він впав. На кадрах також видно людей зі скривавленими обличчями.

Дивіться відео: http://5.ua/euromaidan/67566-YEVROMAIDAN-ROZIHNALY-YAK-TSE-BULO-SIUZHET-VIDEO

Головний лікар Київської станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора на брифінгу повідомив, що медична допомога була надана 35 постраждалим від дій міліції під час нічного розгону акції на Майдані Незалежності.

Ті, кому вдалося врятуватися з Майдану Незалежності, знайшли притулок у Михайлівському соборі на території монастиря, який тривалий час був оточений бійцями спецпідрозділу. Щоб підтримати учасників Євромайдану, туди стали приходити громадяни. Увечері 30 листопада на Михайлівській площі, за різними даними, вже було від 20 до 40 тисяч громадян.

У неділю, 1 грудня, в Україні відбулася наймасовіша в історії країни акція громадянського протесту, в якій тільки в Києві взяли участь понад півмільйона чоловік. У понеділок акції протесту продовжилися.