Київ. 28 листопада. УНІАН. Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів (Держспоживінспекція) звинувачує українські представництва компаній-виробників побутової техніки і електроніки, що працюють в Україні, а також найбільші торгові мережі у торгівлі контрафактною продукцією.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.

«У нас на території їхні представники (компаній-виробників – УНІАН) - вони просто зійшлися з нечесним бізнесом. Я не називаю це бізнесом, коли торгують контрабандою, коли заробляють 300% прибутків на здоров'ї наших споживачів», - сказав Орєхов.

Відео дня

За його словами, до Держспоживінспекції звернулися міжнародні компанії-виробники побутової техніки зі скаргою на те, що на споживчому ринку України реалізовується фальсифікована продукція відомих торгових марок.

«Дочірнє підприємство відомого німецького концерну BOSH звернулося з проханням перевірити легальність пральних машин цієї марки, яка реалізовувалася на нашому споживчому ринку, і Siemens», - сказав Орєхов.

Проведені Держспоживінспекцією перевірки українських ритейлерів, за твердженням Орєхова, підтвердили наявність на полицях контрафактних товарів. За словами Орєхова, у ТЦ «Епіцентр», «Ельдорадо», «Фокстрот» контрафакт відомих марок «продавався постійно і продається досі».

Він також повідомив, що Держспоживінспекція через Міністерство закордонних справ запросила до України представників центральних офісів компаній-виробників для проведення спільних перевірок.

Крім того, Орєхов пообіцяв передати матеріали про проведені перевірки і знайдені порушення в правоохоронні органи.

При цьому голова Держспоживінспекції зазначив, що із загального обсягу побутової техніки, що реалізовується в Україні, та електроніки, контрафактний товар займає близько 60%.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня голова Держспоживінспекції Орєхов заявив, що відомство передало в Генеральну прокуратуру України матеріали про порушення, виявлені в торгових мережах «Епіцентр» та «Ельдорадо» при продажу побутової техніки, а саме – торгівлі контрафактною продукцією.

Пізніше, 13 листопада, Орєхов заявив, що інспекція оштрафувала торгову мережу «Ельдорадо» на більш як 100 млн. грн за невиконання розпорядження про заборону продажу товарів певних марок.

Він також повідомляв, що раніше Держспоживінспекція зафіксувала продаж у мережі більше 200 найменувань продукції, які не відповідають встановленим українським законодавством вимогам.

Тоді ж повідомлялося, що окрім «Ельдорадо», за невиконання розпорядження про заборону продажу товарів певних марок був оштрафований «Комфі-трейд», проте всього на 85 тис. грн за порушення, які були допущені магазинами мережі при торгівлі електрочайниками Kenwood і Phillips, тепловентиляторами Delonghi і холодильниками-морозилками Indesit.

Вчора, 27 листопада, генеральний директор мережі Ельдорадо Сергій Цибульський заявив, що мережа оспорила рішення Держспоживінспекції про накладення штрафних санкцій і звернулася в прокуратуру зі скаргою на дії інспекції. У свою чергу українські представники компаній-виробників таких торгових марок як Samsung, Indesit, і Delonghi заявили, що вся їх продукція повністю сертифікована і відповідає всім стандартам якості, а жодних скарг ані від споживачів, ані від Держспоживінспекції до них не надходило.