Київ. 28 листопада. УНІАН. Українська кондитерська корпорація «Рошен» відновить поставки своєї продукції на російський ринок, що були припинені цього літа з метою проведення перевірок якості, до 1 грудня поточного року.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявив керівник Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орехов.

Він повідомив, що відповідна домовленість була досягнута в ході його візиту до Москви і проведення переговорів з керівництвом Федеральної служби з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини Російської Федерації (Росспоживнагляд).

Відео дня

«Між Росспоживнаглядом і Державною інспекцією із захисту прав споживачів досягнуто домовленості і знайдено механізм для того, щоб вітчизняні товари (українські - УНІАН) почали надходити на російський ринок, у тому числі й продукція «Рошен», - сказав Орехов.

Крім того, він зазначив, що у першій декаді наступного року в РФ відновляться поставки молочної продукції.

За словами Орехова, Держспоживінспекція зобов'язалася контролювати якість товарів, що поставляються до Російської Федерації.

«Державна інспекція узяла на себе зобов'язання контролювати кожну партію продукції того чи іншого українського виробника і гарантувати якість цієї продукції перед Росспоживнаглядом», - додав він.

Орехов також зазначив, що у разі виникнення сумнівів щодо якості української продукції з російського боку, створюватимуться спільні робочі групи для перевірки підприємств-виробників.

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада у Федеральній службі з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляд) повідомили, що українська кондитерська корпорація Roshen зможе поетапно відновити поставки своєї продукції на російський ринок після забезпечення лабораторного контролю кожної партії в акредитованих лабораторіях.

Також повідомлялося, що досягнуто домовленості про проведення спільних консультацій з питань забезпечення якості та безпеки продукції українських виробників із виїздом російських експертів до України.

При цьому, міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк 27 листопада заявив, що поки що не бачить конкретних дій з боку Россільгоспнагляду щодо повернення на ринок Російської Федерації продукції кондитерської корпорації Roshen.

Він також зазначив, що переговори з питання вирішення проблем з експортом компанії Roshen до Росії відбуваються в телефонному режимі.

Росспождивнагляд увів заборону на поставки до РФ кондитерської продукції з українських фабрик Roshen у зв'язку з невідповідною якістю ще 29 липня 2013 року.

У жовтні Росспоживнагляд інспектував українські фабрики корпорації, унаслідок чого заявив, що продукція Roshen не відповідає санітарним вимогам Росії, а робота експертів відомства на території України проходила в неділовій і недружній обстановці, що створюється керівництвом Мінагропроду України.

Українське міністерство, у свою чергу, заявило, що висновки Росспоживнагляду за результатами проведення перевірки безпідставні й містять неправдиву інформацію. У міністерстві наголосили, що інспекційна група російського відомства порушила законодавство і України, і Росії, а також вимоги Світової організації торгівлі, порушивши процедуру перевірки і відмовившись від конструктивного розв’язання цієї проблеми.

На початку листопада Україна в рамках членства у СОТ ініціювала розгляд з питання захисту інтересів українських кондитерських виробників після звернення корпорації Roshen, що заявила про утиск її корпоративних інтересів з боку Росії. Крім того, Україна через СОТ закликала Росію надати детальний звіт про проведену наприкінці жовтня перевірку кондитерських фабрик Roshen і обгрунтувати введені в липні обмеження на експорт українських кондитерських виробів до країни.