Київ. 28 листопада. УНІАН. Більше 36% української молоді віком від 15 до 35 років працюють на першому робочому місті без юридичного оформлення, при цьому більшість молодих людей працевлаштована на малих підприємствах.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила директор “Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка” Тетяна Бондар, презентуючи результати дослідження економічної активності молоді країни.

“Офіційне оформлення на першому робочому місці в Україні має майже 64% молодих людей. Відповідно, більш як 36% молоді працюють без оформлення, практично нелегально”, - сказала Бондар, додавши, що найчастіше молодь неофіційно працює на малих підприємствах.

Відео дня

“Більшість наших молодих людей працюють на малих підприємствах - 70% серед всіх, і якщо дивитися за роками - ця ситуація залишається стабільною. Можна припустити, що велика частина молоді працює неофіційно саме на малих підприємствах. Це може бути пов'язано з особливостями ведення малого бізнесу. Це болісне питання для країни, яке потрібно вирішувати найближчим часом”, - підкреслила вона.

Крім того, за даними дослідження, 64% молоді знайшли своє перше робоче місце “за зв'язками”.

“Складність пошуку першого робочого місця змушує молодь вдаватися до різних зв'язків. Це і допомога друзів, знайомих (майже 40%), і зв'язків батьків (14%)”, - повідомила Бондар. При цьому, за її словами, близько 20% молоді знаходять перше робоче місце своїми силами під час проходження практики або безпосередньо навчання.

Дослідження також показало, що лише 6% молодих людей в Україні вірять у перспективи успішного пошуку першого робочого місця після закінчення навчання, а велика частина молоді не бачить перспектив свого подальшого працевлаштування.

“У цілому молодь вважає, що перспектив практично немає або немає взагалі — це 61% і 33% відповідно. При цьому варто зазначити, що з віком молодь зневіряється дедалі більше”, - вважає експерт.

У той же час позитивним, на думку Бондар, є те, що близько половини молодих людей України хоче займатися підприємницькою діяльністю.

“Молодь налаштована вести підприємницьку діяльність. Про це повідомили 45,5% молодих людей. В ідеалі вони хотіли б працювати на себе. Але це також показник того, що зменшується кількість тих, хто хотів би працювати на середні та великі підприємства”, - сказала вона.

Підбиваючи підсумки дослідження, Бондар зазначила, що українській владі необхідно посилити контроль за дотриманням прав молодих фахівців, підвищити рівень довіри до центрів зайнятості і більше інформувати молодь про можливості працевлаштування і навчання.

Довідка УНІАН. Дослідження “Формування економічної активності молоді України” було проведене в рамках державної цільової соціальної програми “Молодь України” на 2009-2015 роки. Метою дослідження було визначити чинники, бар'єри і шляхи формування економічної активності молодого покоління. Під час дослідження було опитано 2509 представників молоді в 26 територіально-адміністративних одиницях України.