Київ. 27 листопада. УНІАН. Члени незалежних профспілок України закликають владу України підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, при цьому не вводячи режим жорсткої економії, запропонований Міжнародним валютним фондом.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив глава "Конфедерації незалежних профспілок України" Михайло Волинець.

“Ми, як представники незалежних профспілок, вимагаємо від влади терміново підписати Угоду про асоціацію. Конфедерація вільних профспілок України закликає Міжнародний валютний фонд і наших друзів із Західної Європи чітко сформулювати умови для економічних реформ, щоб вони були на користь українським сім'ям”, - сказав він, додавши, що “режим жорсткої економії для України неприйнятний”.

Відео дня

Голова незалежної профспілки освіти і науки України Володимир Фундовий підкреслив, що Угода про асоціацію допоможе вирішити багато проблем в системі освіти України, а тому українська влада не повинна відкладати її підписання.

“У системі освіти на сьогодні дуже багато проблем. І ці проблеми можна було б вирішити, якби ми мали підтримку Європейського Союзу”, - сказав він.

Нагадаємо, 28-29 листопада у столиці Литви Вільнюсі пройде саміт «Східного партнерства», під час якого Україна планувала підписати Угоду про асоціацію, схвалену на засіданні уряду у вересні поточного року. Разом з тим, 21 листопада уряд ухвалив рішення про призупинення переговорного процесу про підписання Угоди, мотивуючи свої дії неготовністю економіки України до вимог ЄС.

Раніше того самого дня, 21 листопада, прем'єр-міністр України Микола Азаров поінформував, що одержав лист від МВФ, в якому наведено умови для подальшої співпраці, зокрема: підвищення тарифів на газ і опалення для населення приблизно на 40%; зобов'язання заморожування базової заробітної плати, мінімальної заробітної плати, загальної номінальної заробітної плати на поточному рівні; істотне скорочення витрат на бюджетні цілі, зниження субсидій в енергетиці; поступова відмова від звільнення від ПДВ для сільського господарства тощо.

За словами Азарова, вимоги МВФ стали "останньою краплею" для ухвалення урядом рішення про призупинення переговорів з підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Президент України Віктор Янукович назвав вимоги МВФ про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення неприйнятними. За його словами, переговори з МВФ виявилися безрезультатними.

Відновлення співпраці з МВФ є ключовим для України, оскільки кошти Фонду залишаються єдиним значним джерелом поповнення золотовалютних резервів України, а також сприятимуть доступу до зовнішніх позик на світовому ринку позикового капіталу. Крім того, відновлення співпраці МВФ з Україною стане сигналом для Європейського Союзу до відновлення співпраці з країною за програмою надання фінансовій допомозі обсягом 610 млн євро.

Рада директорів ключового кредитора України МВФ планує у середині грудня обговорити питання відновлення співпраці з Україною, зокрема в частині можливого надання фінансування за програмою stand-by обсягом близько 15 млрд дол.

Довідка УНІАН. Конфедерація незалежних профспілок України — це незалежне профспілкове об'єднання в Україні, член Європейської профспілкової мережі по роботі з міжнародними фінансовими установами.