Київ. 27 листопада. УНІАН. Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) офіційно заявила про початок своєї міжнародної місії спостереження за повторними виборами народних депутатів у 5 округах, які відбудуться 15 грудня.

Про це представники ENEMO повідомили сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначила заступник голови місії ENEMO в Україні Майя Мілікіч, організація розпочала роботу в Україні 10 листопада 2013 року з приїзду до Києва членів керівної групи. Наразі місія включає 3 членів керівної групи та 7 довгострокових спостерігачів, які прибули до Києва 20 листопада і вже пройшли спеціальний тренінг та були поінформовані щодо поточної політичної ситуації в країні та особливостей її виборчого законодавства. Вона також зазначила, що у день виборів ENEMO додатково залучить 22 короткострокових спостерігачів.

Відео дня

В той же час голова місії Дінара Ошурахунова зазначила, що місія вже не вперше працює в Україні.

“Місія оцінить, наскільки влада в Україні дотримується своїх обов'язків щодо проведення демократичних виборів у відповідності до міжнародних стандартів, а також підтримує право громадян України вільно обирати депутатів шляхом демократичних та прозорих виборів. Місія готова співпрацювати з виборчими комісіями всіх рівнів, а також з іншими урядовими організаціями, які мають відношення до виборчого процесу. Представники місії також готові спостерігати, оцінювати та робити висновки з урахуванням національної законодавчої бази та зобов'язаннями влади щодо проведення демократичних виборів у відповідності до міжнародних стандартів”, - сказала вона.

Ошурахунова також зазначила, що при проведенні оцінки цілісності виборчого процесу, точності результатів голосування та відповідності процедур в день голосування та після нього, ENEMO буде керуватись виключно принципами об'єктивності та неупередженості. “Згідно з методологічними стандартами спостереження, всі наші звіти базуються на доказах, зібраних нашими спостерігачами, а також на інформації, достовірність якої ретельно перевіряється. ENEMO вважає, що повторні вибори народних депутатів у 5 округах 15 грудня є важливим кроком для демократичного розвитку України”, - сказала Ошурахунова.

Представники ENEMO також повідомили, що місія завершить свою роботу в Україні 23 грудня 2013 року.

“Якщо буде необхідність подовжити термін роботи місії, оскільки процес підрахунку голосів може займати певний час, то місія продовжить свою роботу ще після 23 грудня. В остаточному звіті буде повністю відображено те, що ми спостерігали під час виборів”, - додав координатор довгострокових спостерігачів місії ENEMO Ельмір Цаміч.

Як повідомляв УНІАН, Центральна виборча комісія 26 листопада зареєструвала 35 офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій.

Серед них 10 спостерігачів від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), від Національного демократичного інституту міжнародних відносин - 3 спостерігачів, від Світового конгресу Українців - 7 спостерігачів, від Канади та Данії по 6 та 1 спостерігач від Німеччини.

Ще раніше було зареєстровано 16 міжнародних спостерігачів, один від Німеччини та 15 від міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO.