Київ. 27 листопада. УНІАН. Співробітники Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів (Держспоживінспекція) при проведенні перевірок у магазинах мережі побутової техніки та електроніки «Ельдорадо», результатом яких стало накладення на рітейлера штрафу в більш ніж 100 млн грн, перевищили свої службові повноваження й вимагали надати документи, яких не існує в принципі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник юридичної служби «Ельдорадо» Максим Байдак.

«31-го числа (жовтня – УНІАН) у другій половині дня нам надали письмову вимогу про надання «прибуткових» документів на товар. Оскільки такого терміну в законодавстві не існує, й ми не розуміємо, що це за документи, по-перше (по-друге, орган контролю при проведенні даних перевірок не має права їх вимагати), ми надали наступного дня письмове пояснення з даного питання», - сказав Байдак.

Відео дня

За його словами, незважаючи на це, співробітники Держспоживінспекції підписали акт перевірки, в якому зазначили, що «Ельдорадо» не надало необхідних документів, що є перешкоджанням органу контролю в здійсненні його діяльності.

Також юрист зазначив, що представники компанії не були допущені на розгляд справи Держспоживінспекцією, а матеріали компанії у справі не були прийняті канцелярією.

«Пізніше, 8 й 11 числа, ми отримали ухвалу про накладення по 2 магазинах штрафних санкцій. Дані дії були нами проаналізовані. В діях службових осіб Держспоживінспекції ми вбачаємо зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади й службове підроблення. Відповідні матеріали були нами сформовані й передані до прокуратури для їх аналізу й винесення відповідної ухвали щодо них уже правоохоронними органами», - сказав Байдак, додавши, що відповідні матеріали також були подані до адміністративного суду.

Водночас, генеральний директор мережі «Ельдорадо» Сергій Цибульський заявив про намір організувати круглий стіл із цього питання, запросивши до його обговорення представників Держспоживінспекції.

«Ми запросимо до обговорення на круглий стіл учасників цього процесу – це вже практично факт», - сказав Цибульський, також зазначивши, що на круглий стіл будуть запрошені й інші учасники ринку мережевого рітейлу побутової техніки та електроніки в Україні, які стикаються з порушеннями в роботі перевіряючих органів.

Як повідомляв УНІАН, компанія «Ельдорадо» оспорила в суді рішення Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів (Держспоживінспекція) про накладення на торгову мережу штрафних санкцій на суму в 103,66 млн грн і звернулася до прокуратури зі скаргою на дії інспекції.

Гендиректор «Ельдорадо» Сергій Цибульській уточнив, що формальним приводом для накладення штрафу на «Ельдорадо» стало нібито перешкоджання компанією проведенню перевірки співробітниками інспекції й відмова від надання документів для перевірки.

Він також повідомив, що ніяких розпоряджень Держспоживінспекції про заборону на торгівлю товарами певних марок, про які заявляв голова відомства Сергій Орєхов, до компанії не надходило.

У свою чергу, представники компаній - виробників побутової техніки і електроніки, які також були присутні на прес-конференції, заявили, що раніше озвучені претензії Держспоживінспекції до якості товарів, представлених в мережі «Ельдорадо», нічим не обгрунтовані.

Раніше голова Держспоживінспекції заявив, що відомство оштрафувало торгову мережу «Ельдорадо» на більш ніж 100 млн грн за невиконання розпорядження про заборону продажу товарів певних марок.

Він повідомив, що на початку осені інспекція провела позапланову перевірку мережі на підставі заяви одного зі споживачів, який заявив, що в його будинку сталася пожежа, причиною якої стало загоряння холодильника марки Samsung. Під час перевірки інспекція виявила невідповідність товару техрегламентам безпеки електричного обладнання, у результаті чого було ухвалено рішення про вилучення з реалізації холодильників Samsung, але цього зроблено не було.

Орєхов також заявив, що раніше Держспоживінспекція зафіксувала продаж у мережі понад 200 найменувань продукції, які не відповідають встановленим українським законодавством вимогам.

Тоді ж голова Держспоживінспекції повідомив, що окрім «Ельдорадо», за невиконання розпорядження про заборону продажу товарів певних марок був оштрафований «Комфі-Трейд», проте всього на 85 тис. грн за порушення, які були допущені магазинами мережі при торгівлі електрочайниками Kenwood і Phillips, тепловентиляторами Delonghi і холодильниками-морозилками Indesit.

Довідка УНІАН. Компанія «Ельдорадо» заснована у 1994 році, займається роздрібною торгівлею у сфері побутової техніки та електроніки.

В Україні перший магазин «Ельдорадо» було відкрито у 1999 році в Києві.

Навесні поточного року відбулося злиття «Ельдорадо» та іншого великого рітейлера побутової техніки та електроніки - компанії «Технополіс».

Станом на 1 листопада 2013 року об'єднана мережа нараховує понад 160 магазинів у 60 містах країни. Загальна площа торгових об'єктів становить близько 200 тис. кв. м.