Київ. 26 листопада. УНІАН. Представники Всеукраїнського профспілкового об'єднання «Демократичні профспілки України» закликали керівництво Вольногорського гірничо-збагачувального комбінату і черкаського хімічного підприємства «Азот» підвищити зарплату працівникам, вказавши на високу рентабельність підприємств.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили лідери профспілкового об'єднання «ДПУ» Дмитро Філипчук і Олексій Кляшторний.

«На черкаському «Азоті» середня зарплата становила 4 тисячі гривень, зараз її штучно урізали, і платять лише половину», - заявив Філипчук.

Відео дня

«Підприємство виробляє продукції на 300 млн дол. на рік, і при цьому зарплату людям платять 2,5-5 тис. грн. На Заході на аналогічних підприємствах зарплату платять в 10 разів більше», - додав Кляшторний.

За словами лідерів профспілок, менеджмент підприємства час від часу проводить скорочення персоналу без згоди профспілок.

«Керівництво «Азоту» виступає навіть проти створення на підприємстві незалежних профспілкових організацій, що захищають права трудового колективу», - уточнив Філипчук, повідомивши, що така ситуація склалася і на Вольногорському ГЗК.

Присутній на прес-конференції голова первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України Сергій Годько зазначив, що через низьку зарплату кращі фахівці самі звільняються, а на їх місце приходять малокваліфіковані кадри.

«Раніше на роботу в ГЗК було важко влаштуватися - всі робочі місця були зайняті, а на нові був потрібен великий досвід роботи і професійні навики. Зараз же люди не хочуть одержувати зарплату в 1,5 тис. грн, тому що сплатити комунальні послуги і утримувати родину на ці гроші неможливо», - сказав Годько.

За його словами, на підприємстві урізані також оздоровчі виплати. «Хоча в колективному договорі сказано, що сума на оздоровлення буде зростати», - сказав він.

Лідери профспілок закликали бізнесмена Дмитра Фірташа якнайшвидше запустити черкаський «Азот», вказавши, що на внутрішньому ринку зберігається високий попит на продукцію підприємства.

«Наприклад, селітра на зовнішньому ринку коштує 340 доларів, а на внутрішньому ринку її вартість відсотків на 20 вище», - зазначив Кляшторний.

Як повідомляв УНІАН, на початку 2013 року ПрАТ «Кримський титан» і ФДМ продовжили договір оренди Вольногорського гірничо-металургійного комплексу (Дніпропетровська обл.) до 2014 року.

За даними прес-служби ПрАТ «Кримський титан», за весь період оренди з 2004 по 2011 рік компанія інвестувала в розвиток Іршанського ГЗКа і Вольногорського ГМК понад 500 млн грн, зокрема більш як 150 млн грн у 2009-2011 роках.

ПрАТ «Кримський титан» – найбільший у Центральній і Східній Європі виробник двоокису титану. Підприємство входить до групи компаній Дмитра Фірташа - Group DF.

Group DF належать 50% мінус 1 акція підприємства. 50% плюс 1 акція належить державній акціонерній компанії «Титан».

«Азот» – одне з найбільших українських хімічних підприємств, що входить до групи Ostchem, спеціалізується на виробництві мінеральних азотних добрив.

«Азот» завершив 2012 рік з чистим збитком 1,1 млрд грн, що майже у 6 разів перевищує збиток компанії за підсумками 2011 року (192,6 млн грн).