Київ. 25 листопада. УНІАН. В Україні створено інтернет-ресурс, який покликаний стати загальнонаціональною моніторинговою мережею, а також убезпечити від судових переслідувань і спроб законодавчо регулювати український інтернет-простір.

Як пояснили медіаексперти на прес-конференції в УНІАН, саморегулювання в блогосфері, як і в цілому в Інтернеті, стає необхідністю.

«Мають місце часті приклади маніпуляції в інтернет-просторі. Зокрема, за рахунок дезорієнтуючих заголовків, посилань на анонімні джерела, повтори меседжів у постійних рубриках, маніпуляція модальністю повідомлень, завдяки замовленому тролінгу і «джинсі»», - відзначив доктор соціальних комунікацій Олександр Чекмишев.

Відео дня

Загальнонаціональна моніторингова мережа (prostir-monitor.org), за його словами, має стати активною вже зараз. Однією з цілей проекту, покликаного перетворити спостерігачів на блогерів, - є розробка типових блогерських стандартів, якими могли б скористатися всі користувачі української мережі для підвищення якості комунікації та ефективності своїх повідомлень, а також для того, щоб убезпечити від судових переслідувань і спроб законодавчо регулювати український інтернет-простір. «Ці стандарти не дублюватимуть професійні та етичні правила традиційних ЗМІ. Але візьмуть з них все краще і, помноживши на інтерактивність, житимуть і розвиватимуться разом з простором комунікації, де кожен буде одночасний автором і читачем», - переконаний Чекмишев.

«Ми маємо зробити кроки до саморегуляції, інакше політики знайдуть привід, щоб регулювати нас зверху», - сказала керівник проекту «Громадський моніторинговий блог» Леся Ярошенко.

Вона зазначила, що напередодні і під час виборів Президента України 2015 року штаби основних і технічних кандидатів використовують Інтернет набагато активніше, ніж раніше. «Звичайно, ніхто не відмовляється від агітації в традиційних медіа. Але наявність 400 тис. українських інтернет-сайтів на тлі 1700 телерадіокомпаній і 30 тисяч газет, які поступово втрачають популярність, а також зростання чисельності молоді серед інтернет-аудиторії та користувачів віком 35+ не тільки у великих містах, а й у селах – все це змусить політиків реагувати на зміни в інформаційному просторі», - пояснила Ярошенко.

Медіаексперти також відзначили, що в майбутньому цей інтернет-ресурс стане активною платформою для висвітлення інформації з регіонів. На сьогодні на сайті зареєструвалися 44 користувачі, які залишили публікації на соціально-економічні, суспільно-політичні теми країни та їхніх областей.