Київ. 22 листопада. УНІАН. Компанія "Арт-майстер", що розробила програмне забезпечення для обслуговування державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції, розцінює неодноразові обшуки в квартирах співробітників, арешти рахунків і порушення кримінальних справ як спробу чиновників заборонити компанії поширювати в ЗМІ інформацію про проблеми в роботі реєстрів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив адвокат "Арт-майстера" Михайло Резнік.

"21 листопада відбулася друга хвиля обшуків у квартирах співробітників "Арт-майстера". В черговий раз – за підробленою ухвалою суду шукали техніку (системний блок, монітор, сканер і флеш-накопичувачі), яка не зникала, і знаходиться у приміщенні Держінформюсту. З квартир співробітників вилучили всю комп'ютерну техніку, аж до дитячих комп'ютерів, а також усі флешки, навіть з особистими фотографіями", – розповів Резнік.

Відео дня

На думку адвоката, обшуками Мін‘юст хоче залякати співробітників компанії "Арт-майстер" і примусити їх припинити інформувати громадськість про загрозу безпеці особистих даних усіх українців, які занесені до реєстрів Міністерства юстиції.

"Перша хвиля обшуків пройшла 24 жовтня – наступного дня після прес-конференції, на якій ми заявили про проблеми в роботі реєстрів, які у будь-який момент можуть привести до їх нової тривалої зупинки з втратою або підміною даних. Друга хвиля також пов'язана з нашими заявами про неспроможність ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції підтримувати стабільну роботу держреєстрів і адаптувати їх до змін законодавства", – додав Резнік, підкресливши, що обшуки в квартирах співробітників проводилися за надуманим приводом.

"Всім достовірно відомо, що техніка з даними серійними номерами знаходиться на території ДП "Інформаційний центр", про що свідчать документи, які має в своєму розпорядженні і ГПУ, і ДСУ, і слідчі органи. Втім, вже удруге пошук саме цієї техніки стає приводом для проведення обшуків ", – зазначив він.

Адвокат додав, що тиск здійснюється не лише на співробітників компанії "Арт-майстер", але й на колишніх співробітників "Інформаційного центру", які вимушені були звільнитися, не бажаючи брати участь у протизаконних діях нового керівництва.

Як повідомляв УНІАН, на початку листопада компанія «Арт-майстер» вже заявляла, що порушення в роботі програмного забезпечення (ПЗ) державного реєстру, унаслідок чого став неможливим доступ до реєстрів на початку жовтня, надалі може привести до серйозних наслідків.

Скандал між Мін’юстом і компанією "Арт-Майстер" розпочався 1 жовтня, коли через технічні проблеми став неможливим доступ до реєстрів, супроводом яких опікується державне підприємство «Інформаційний центр» Мін’юсту.

3 жовтня заступник генерального директора ДП «Інформаційний центр» Вадим Хоруженко у коментарі УНІАН заявив про рейдерське захоплення державних реєстрів. Йшлося про 18 втрачених держреєстрів, серед яких одним з основних є реєстр прав власності на нерухомість, а також дані про шлюби, народження, смерті.

У відповідь Мін’юст заявив, що блокування доступу до реєстрів сталося з вини розробників програмного забезпечення, зокрема компаній «Арт-Майстер» і «3-Т».

Одночасно Міністерство юстиції звинуватило компанії-розробників у тому, що вони значно завищили вартість своїх робіт. Зокрема, вони одержали авторську винагороду на суму понад мільярд гривень.

За даними Мін’юсту, загальна сума виплат держпідприємства "Інформаційний центр" становила 1 млрд 115 млн 120 тис. грн. З цих коштів "Арт-Майстер" і "3-Т" зарахували собі 411 млн грн.