Київ. 22 листопада. УНІАН. Компанія «Арт-майстер», яка забезпечувала обслуговування державних реєстрів інформаційної мережі Мін’юсту, прогнозує проблеми в їх роботі через відсутність у Міністерства юстиції України кваліфікованих співробітників і початкових кодів програм.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники компанії-розробника.

«У роботі реєстрів відбуваються постійні збої, зупинки, і це пряма ознака того, що система працює нестабільно і, рано чи пізно, вона може зупинитися повністю», - сказав адвокат Михайло Резник.

Відео дня

«Немає кваліфікованих співробітників у ДП «Інформаційний центр», які можуть забезпечити нормальну їх роботу», - сказав він.

Адвокат зазначив, що «Арт-майстер» неодноразово просив Мін’юст погасити заборгованість за розробку програмного забезпечення, інакше має повне право заблокувати ключі до програм.

У відповідь на це, за словами Резника, Мін’юст пригрозив прирівняти дії співробітників компанії до терористичних.

«Якщо компанія відключить доступ до програмного забезпечення, то постраждає громадськість, і це розцінюватиметься як терористичний акт з нашого боку», - сказав адвокат.

Присутній на прес-конференції головний експерт з виробничих продуктів Олексій Ковальський повідомив, що навіть якщо у Мін’юсту якимсь чином з'являться початкові коди ПЗ, то співробітникам буде потрібно багато часу для відновлення і тестування системи.

«Будь-якому фахівцеві для того, щоб модифікувати чужий код, потрібен певний час. Для того щоб це зробити безпечно, потрібно трохи більше часу», - відзначив він.

Як повідомляв УНІАН, скандал між Мін’юстом і компанією «Арт-майстер» розгорівся 1 жовтня, коли через технічні проблеми став неможливим доступ до реєстрів, супроводженням яких займається державне підприємство «Інформаційний центр» Мін’юсту.

У свою чергу, заступник генерального директора ДП «Інформаційний центр» Вадим Хоруженко в коментарі УНІАН 3 жовтня заявив про рейдерське захоплення державних реєстрів. На це Мін’юст відповів, що блокування доступу до реєстрів сталося з вини розробників програмного забезпечення, зокрема компанії «Арт-майстер» і «3-Т».

Водночас Міністерство юстиції звинуватило компанії-розробники в тому, що вони значно завищували вартість своїх робіт. За даними Мін’юсту, загальна сума виплат держпідприємству "Інформаційний центр" становила 1 млрд 115 млн. 120 тис. грн. Із цих коштів "Арт-майстер" і "3-Т" нарахували собі 411 млн. грн.

«Арт-майстер» заперечує нарахування компанії грошей і продовжує вимагати від Мін’юсту погасити борги за розроблене програмне забезпечення і погрожує звернутися до міжнародних судів.

На початку листопада компанія «Арт-майстер» вже заявляла, що порушення в роботі програмного забезпечення державного реєстру, внаслідок чого став неможливим доступ до реєстрів на початку жовтня, надалі може призвести до серйозних наслідків.