Київ. 21 листопада. УНІАН. Проведена експертиза 4 марок йогуртів для дітей українських виробників показала їх повну відповідність встановленим стандартам, повідомив у четвер на прес-конференції в УНІАН директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець.

За його інформацією, для експертизи були відібрані йогурти: "Абрикос-банан" торгова марка (ТМ) "Тёма", «Полуниця-банан» (ТМ "Агуша"), «Банан-гарбуз» (ТМ "Яготинське для дітей") " і йогурт без наповнювача ТМ "Злагода".

"До жодного з тестованих продуктів у нас не було питань, всі вони зроблені з натуральної сировини з безпечними компонентами", - відзначив Чорнобривець.

Відео дня

За його інформацією, відповідно до результатів дослідження, всі йогурти зроблено з натурального молока з використанням безпечних наповнювачів. Чорнобривець також відзначив, що з усіх йогуртів лише у ТМ "Яготинське для дітей" у складі не було цукру, який тут було замінено на фруктозу.

Маркування усіх продуктів також є інформативним, тоді як упаковка відрізнялася - два зразки були у скляній тарі ("Злагода" і "Яготинське для дітей"), один - у пластику ("Агуша"), і ще один - в картонній упаковці ("Тёма").

Директор Інституту споживчих експертиз повідомив, що шкідливих нітратів у тестованих продуктах практично не виявилось, їх зафіксовані їх значення були у межах відносної похибки перевірки.

Чорнобривець також відзначив, що під час проведеного мікробіологічного дослідження кишкової палички або інший шкідливою мікрофлори к продуктах виявлено не було. Встановленим державним стандартам також відповідала кількість молочнокислих мікроорганізмів у тестованих йогуртах.

За інформацією директора Інституту споживчих експертиз, незначною була різниця і у ціні тестованих продуктів. Найменше коштував йогурт "Злагода", що, за словами Чорнобривця, пояснюється відсутністю в ньому наповнювача. Зі "смакових" йогуртів дорожчим серед досліджуваних зразків був йогурт "Агуша" (6,69 грн), найдешевшим - йогурт "Яготинське для дітей" (6,04 грн). Усі йогурти, за словами директора Інституту споживчих експертиз, купувалися в роздрібних торгових мережах.

Чорнобривець повідомив, що експертиза даних продуктів проводилася на замовлення Інституту споживчих експертиз у державній сертифікованій лабораторії.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, за 10 місяців 2013 року в Україні вироблено 439 тис. тонн йогуртів та іншого ферментованого або сквашеного молока і вершків, що на 6,6% більше, ніж у січні-жовтні минулого року. При цьому у жовтні п.р. обсяг виробництва даної продукції становив 39,7 тис. тонн, що нижче за жовтневі результати 2012