Київ. 20 листопада. УНІАН. Аграрні асоціації України просять народних депутатів якнайшвидше ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект №2459 «Про внесення змін до Закону України «Про зерно і ринок зерна (щодо дерегуляції ринку зерна»), що передбачає скасування сертифікації якості зерна при внутрішніх перевезеннях.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив журналістам президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

«Українська зернова асоціація і решта всіх асоціацій агропромислового комплексу, а також «Укрзалізниця», просимо народних депутатів сьогодні ухвалити закон №2459… Тому що у нас простоює залізничний і автомобільний транспорт», - сказав Клименко.

Відео дня

За його словами, 50% часу, який йде на перевезення зерна залізничним транспортом, витрачається на очікування сертифікату якості продукції та інших документів, що призводить до зниження оборотності вагонів і, як наслідок, їх браку. Клименко зазначив, що іноді вагони простоюють по 5 діб в очікуванні необхідної документації.

Довідка УНІАН. Чинне законодавство передбачає обов'язкове одержання сертифікату якості зерна і продуктів його переробки у всіх випадках переміщення його територією України і експортно-імпортних операцій.

21 травня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України «Про зерно і ринок зерна в Україні» (щодо дерегуляції ринку зерна), який, зокрема, передбачає відхід від практики обов'язкової сертифікації якості всього зерна і продуктів його переробки, а також передбачає безстрокову сертифікацію послуг зі зберігання зерна.