Київ. 19 листопада. УНІАН. Учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції з питань самоорганізації населення, яка пройшла напередодні у Горлівці Донецької області, висловили занепокоєння з приводу того, що нова редакція Закону України “Про органи самоорганізації населення” суперечить державній політиці сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні і звернулись до уряду з проханням не виносити підготовлений Мінрегіонбудом законопроект на розгляд парламенту.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив директор програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський.

Він зазначив, що чинний закон про органи самоорганізації населення був прийнятий у 2001 році і вже морально застарів, тому не відповідає інтересам органів самоорганізації населення. За словами Орловського, декілька років проходило широке громадське обговорення щодо нової редакції закону про органи самоорганізації населення. “Ми готували ці документи кілька років і сьогодні ризикуємо опинитись у розбитого корита. Річ у тім, що законопроект був напрацьований громадськістю, проходив і проходить певні громадські обговорення на рівні Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства (при Президенті України – УНІАН) і є відповідні зобов'язання щодо ухвалення цього документа в оновленій редакції, взяті Україною на міжнародному рівні. Однак, ми знаємо що на засіданні Кабміну був розглянутий і підтриманий проект закону зовсім в іншій редакції, яка суттєво відрізняється від тієї, яку пропонувала громадськість. Якщо громадській варіант законопроекту орієнтований на вибудовування органів самоорганізації населення як громадських інституцій саме з позицій відстоювання інтересів прав мешканців певних територій, то той варіант, який ми маємо сьогодні (варіант Мінрегіонбуду - УНІАН) і який не пройшов належного обговорення, навіть, на рівні громадськості, не відповідає за багатьма позиціями. Цей документ на окремих рівнях ускладнює процес створення органів самоорганізації населення. Він за рядом позицій суперечить державній політиці з питань розвитку громадянського суспільства”, - наголосив він.

Відео дня

У свою чергу голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник наголосив на тому, що зазначений законопроект повинен пройти громадське обговорення.

“Ми сподіваємось, що Адміністрація Президента, Координаційна рада при Президенті з питань розвитку громадянського суспільства, підтримає ідею про те, щоб даний проект, про який ми говоримо, пройшов належне громадське обговорення за участі експертів. У нас є кілька конкретних зауважень стосовно даного законопроекту і ми можемо їх чітко сформулювати”, - сказав він.

Крупник також зазначив, що органи самоорганізації населення – це унікальна в Україні структура, яку потрібно зберегти. За його словами, на сьогодні кількість зареєстрованих органів самоорганізації населення зі статусом юридичних осіб становить близько 1,5 тисячі, а кількість органів самоорганізації населення, які не зареєстровані, щонайменше вдесятеро більше.