Київ. 18 листопада. УНІАН. Значних чи системних зловживань з боку кандидатів та представників влади під час виборчої кампанії у п’яти проблемних округах не зафіксовано.

Про це координатор політичних і виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська заявила на прес-конференції в УНІАН, оприлюднивши проміжний звіт до середини виборчої кампанії у п’яти округах - № 94, 132, 194, 197, 223.

«Виборча кампанія у п’яти проблемних округах досягла екватору, до дня голосування залишається місяць. Протягом цього періоду спостерігачі ОПОРИ не зафіксували значних чи системних зловживань з боку кандидатів, представників органів влади, які можуть вплинути на результати голосування. Втім, в цілому виборча кампанія на першому етапі не була надто активною. Більшість кандидатів зазначили, що старт кампанії для них - це 10 листопада»,- наголосила вона.

Відео дня

За словами Айвазовської, процес реєстрації кандидатів відбувся в рамках чинного законодавства та без перешкод для громадян у реалізації їх пасивного виборчого права.

«Але є певна відмінність між регіонами в кількості бажаючих, які висунулись в округах», - підкреслила експерт.

Айвазовська нагадала, що станом на 17 листопада ЦВК зареєструвала 189 кандидатів у депутати на повторних виборах до парламенту у п’яти округах. З них 67 висунуто політичними партіями (35%) і 122 - самовисуванці (65%).

«Кількість зареєстрованих кандидатів виявилася навіть більшою, ніж прогнозувала ЦВК, розраховуючи державні видатки на проведення передвиборчої агітації. Наслідком цього може стати збільшення попередньо передбачених обсягів державного фінансування передвиборчої агітації», - додала експерт.

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, частина кандидатів виконує технічну функцію в інтересах третіх осіб.

Айвазовська нагадала, що найбільша кількість кандидатів зареєструвалися у 94-му окрузі - 82 особи та 223-му – 66 осіб.

«Найкомпактнішим серед п’яти одномандатних мажоритарних округів з центром в місті Черкаси є ВО №194… Центральна виборча комісія зареєструвала 16 кандидатів (станом на 17 листопада), з них 4 висунуті партіями (ВО «Батьківщина», КПУ, Радикальна партія Олега Ляшка, «Братство»), 12 – самовисуванці… Виборчий округ № 197 є одним із найбільших, але, в той же час, найменш конкурентних серед 5… Виборча кампанія в 94-му окрузі відбувається динамічно, із достатньо високою інтенсивністю передвиборчих заходів… В одномандатному виборчому окрузі № 132 за депутатський мандат змагається найменша кількість кандидатів. Передвиборча кампанія характеризується невисокою інтенсивністю… ОВО №223 – єдиний з п’яти проблемних округів, де є висока імовірність участі у виборах двох фаворитів голосування 2012 року. Юрій Левченко від ВО «Свобода» та колишній самовисуванець Віктор Пилипишин зареєстровані кандидатами рішенням ЦВК. Помітну активність проявляють кандидати, які минулого року не балотувалися до парламенту в цьому окрузі. Вони переважно орієнтуються на опозиційну нішу», - повідомила координатор політичних і виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА.

Довідка УНІАН. Після парламентських виборів 2012 року Центрвиборчком прийняв постанову про неможливість встановити достовірні результати голосування на виборах 28 жовтня у п'яти одномандатних округах: № 94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 (Черкаси), №197 (Канів, Черкаська область) і №223 (Київ).

5 вересня цього року Верховна Рада призначила на 15 грудня повторні вибори у п’яти проблемних округах.

ЦВК оголосила про початок з 16 жовтня виборчого процесу з повторних виборів до парламенту у п’яти округах.