Київ. 18 листопада. УНІАН. У 4-х із 5-ти проблемних виборчих округів зафіксовано надмірну кількість кандидатів-двійників під час кампанії по виборах до Верховної Ради 15 грудня.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила координатор політичних і виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, оприлюднивши проміжний звіт до екватора виборчої кампанії у п’яти проблемних округах - №№ 94, 132, 194, 197, 223.

«Є серйозне питання маніпуляції, орієнтації виборців на те, хто є справжній кандидат, а хто є двійник кандидата, який реально веде виборчу кампанію. Особливою ознакою цих виборів стане рекордна кількість кандидатів у 223-му (66) та 94-му (82) виборчих округах і засилля кандидатів-однофамільців у 4-х із 5-ти округів. Це або повні тезки, або тільки прізвище», - сказала вона.

Відео дня

За словами Айвазовської, ця тенденція ускладнюватиме організацію та проведення дня голосування, друк бюлетенів та усвідомлений вибір громадян.

Виборці, додала координатор ОПОРИ, можуть бути введені в оману через непоінформованість про роль двійників на виборах. Айвазовська нагадала, що на практиці в Україні кандидати-двійники можуть відбирати до 3% голосів.

«Крім того, ближче до дня голосування складнощі виникатимуть у виборчих комісій, якщо розпочнеться масовий процес відмови від реєстрації кандидатів за їхнім власним бажанням. Відповідно, необхідно буде проставити штамп «вибув» навпроти кожного прізвища у бюлетені, що є додатковим навантаженням на виборчі комісії та може призвести до помилок і псування бюлетенів», - пояснила Айвазовська.